Długie uruchamianie się Windows Visty

Witam,

Windows Vista (ULTIMATE) włącza się u mnie na kompie ponad 2minuty ;| kiedy XP włącza mi się ok. 1min. Dziwi mnie to, gdyż wiele osób na forum pisało, iż u nich Vista się uruchamia nawet szybciej niż XP. Bawiłem się już dwoma-trzema tweakerami, powyłączałem kilkanaście usług. Nie wiem co jeszcze można zrobić. Po włączeniu się już pulpitu, łączenie z internetem trwa ponad 30s, kiedy w XP łączyło się błyskawicznie, bez zbędnego oczekiwania. Tego problemu jednak także nie rozgryzłem i chyba pare osób na forum także. Będę bardzo wdzięczny za pomoc :slight_smile:

Pozdrawiam!

AMD Athlon XP, 1800 MHz (13.5 x 133) 2200+

RAM: 1280 MB (DDR SDRAM)

ATI Radeon 9600 (RV350)

Jakie to łączenie? Skoro jest to łączenie modemowe to u mnie było tak samo, po pojawieniu się pulpity i kliknięciu na “Połącz z” okno aplikacji pojawiało się po ok. 30 sek. Tak samo było jak “włożyłem” połączenie w autostart. Sprawę rozwiązało połączenie sieciowe, Livebox. Może być każdy inny router.

yy… czyli co polecasz?

(łączę się przez kablówkę)

Nie wiem jak to jest u Ciebie rozwiązane, czy masz jakiś modem czy kartę sieciową?

no mam to i to.

Opisz dokładnie jak masz podłączone (lub mozliwości) bo z tego co wiem to kablówka może działac na zasadzie podłączenia modemu przez USB lub Ethernet. Powyłączaj we właściwościach połączenia zbędne usługi.

A jakie wg. ciebie są to zbędne usługi ?

Może nam je podasz ?

Dla mnie osobiście, wszystkie te co nie są “zaptaszkowane”. Zdecydowanie przyspiesza połączenie :stuck_out_tongue:

przechwytywaniebv5.jpg

Rozumiem że te ustawienia masz dla neostrady łacząć się przy pomocy Liveboxa TP i kabla ethernet ?

Przy połączeniu sieciowym kablem Ethernet o ile nie są potrzebne powyższe składniki, dobrze jest je wyłączyć.

A moje ustawienia dotyczą oczywiście połączenia livebox’a z gniazdem Ethernet.

P.S.

Całkiem bym zapomniał :smiley: U mnie 30 sekundowe łczenie się z internetem miało również miejsce przy walniętej (czego nie mogłem przez długi czas zdiagnozować) zintegrowanej karcie sieciowej. Nowa karta całkowicie zlikwidowała problem.

więc tak:

  • karta sieciowa jest chyba w porządku skoro wszystko gra na XP, na Viscie zresztą tez, tylko zeby nie to czekanie…

  • dalej: jesli chodzi o ustawienia połączenia to próbowalem np. z samym zaznaczony IPv4 oraz IPv4+Kaspersky coś tam+Harmonogram QoS. w sumie to kazdą kombinacje probowalem, ktora nic nie daje, moze 5s szybciej sie laduje xD

  • Karta sieciowa: Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC. Modem (jakis wiejski dali mi ostatnio bo stary Thomsona sie zkichal) mam podłączone wejsciem ETHERNET jednak moge tez za pomocą USB

  • ten moj modem to Scientific Atlanta EPC2100R2; nie moge do niego znalezc sterow pod viste ale w sumie to nie wiem czy cos one pomogą w tej sprawie.

Nie wiem co mam robić xP

Wracając do wspomnianego przypadku z uszkodzoną kartą to podpowiem, że może warto od kogoś porzyczyć na chwilę żeby wykluczyć taką ewentualność. Zobacz ile ja nawałczyłem ze swoim połączeniem, może będą przydatne jakieś wskazówki:

http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=92673

ha, wiecie co sie okazalo ;D internet od samego zalogowania do profilu działał tylko ta ikonka ma takie opoznienie. Wyłączyłem jej pokazywanie w ustawieniach traya i teraz mnie nie zmyli juz. :slight_smile:

a odnosnie wolnego uruchamiania sie visty: na innym forum dostalem odpowiedz:

Jak myslicie, to by moglo w czyms pomoc?

POZDRAWIAM!

Umnie XP włanczał mi sie ze 40 sekund a Vista włancza mi sie ok. 3-4 minut. Pomocy

NIC CI NIE POMOZE BO MASZ ZA SLABEGO PROCKA !!

PS: mi vista tak samo się włącza jak xp , oraz tak samo dziala jak xp…

a jakbym poszedł za tamtą radą, o której pisałem wcześnie?

pomogłoby to cos?

hmmm, u mnie na procku 2.4 ghz, i 576 ram, sys ładuje się 39 sek, myślałem że mam najgorzej, ale jednak nie :stuck_out_tongue:

Co do sterów najlepiej instalować tylko te na Windows Vista, te z XP rozwalają system.

czyli mam sprobowal z uaktualnieniem na vistowskie stery czy na czysto jeszcze raz?

athlony xp wogole nie nadają sie do visty i inne podobne … oraz starsze (pod athlona xp)plyty asrocka