Dostałem gotową stronę i jestem zielony.Proszę o pomoc


(Billie Jean) #1

Witam,dawno tu nie gościłem na forum dobre programy.Szukałem troche po forum w tym dziale i w opcji szukaj ale nic nie znalazłem co mogło by mi pomóc,więc zwracam się do Was abyście mi pomogli.Zacznę od początku:

Dostałem w "spadku" gotową stronę internetową od kolegi,umieścić umiałem i co poczyniłem na jednym z serwerów ale dalej niewiem co i jak mam robić,jak ją edytować?tj.dodawać news'y etc.Z programów potrzebnych do uaktualniania wycztałem że potrzebny jest program typu Microsoft Publisher który posiadam wersja 2003.Ale co i jak to ja dalej zielony jestem.Prosił bym o podanie mi jakiś namiarów na strony które będą mogły mi pomóc lub (co było by 100 razy lepsze) was o pomoc.

Dzięki z góry :slight_smile:


(Morgenowsky) #2

Edycja strony - zazwyczaj plik index.html (php).

Te pliki, które wrzuciłeś na serwer są tą stroną, więc otwórz je w jakimś edytorze WWW i do dzieła.


(Billie Jean) #3

Łatwo koledze mówić "do dzieła" jak nawet niewiem jak zacząc od czego.Próbowałem robić coś w tym publisherze ale jak brałem podgląd strony to mi strona zamiast wyświetlać się po środku(nie jest na cały monitor) to z lewej strony wszytsko było i i się "burzyły" obrazki...Edytować to gdzie mam ten plik index.htm?na dysku co mam stronę zapisaną?czy jak?


(Morgenowsky) #4

Tak, na dysku "co masz stronę zapisaną".

Polecam Ci przeczytanie jakiegoś kursu dotyczącego tworzenia stron internetowych.

HTML i CSS :arrow: http://www.kurshtml.boo.pl/

To tak na dobry początek.

A co do edytora WWW - skorzystaj np. z Zajączka.

:arrow: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=22&id=302


(Billie Jean) #5

Kolego ja na html się nieznam,kolega ten co dał mi stronę powiedział abym przez publishera wrzucał bo nie będe się musiał bawić z html,czy da się tak?jak w ogóle zobaczeć stronę w publisherze pod html'em?


(Morgenowsky) #6

Dlatego poleciłem Ci kurs. Jeśli z niego nie skorzystasz to zapomnij o widocznych modyfikacjach strony (Publisher nie wystarczy, bo będą błędy w kodzie).

Bawić się z HTML nie musisz, ale powinieneś znać podstawy.

W Publisherze nie pracowałem, więc polecam Ci Zajączka.

Ściągnij go, bo jak się domyślam, jest on 2 razy lepszy od Publishera.

P.S. Podaj link do strony.

P.S.2 Jak już podasz link to powiesz, co chcesz zmienić.


(Billie Jean) #7

Ok,więc tak na chwilę obecną umieściłem stronę na tymaczoswym serwerze chello bo czekam aż kolega usunie kont z prv.pl: http://members.chello.pl/b.maroszek1/index.htm/ (kliknij w oko) chcę dodawać niecałe newsy z odsyłaczem do pełnych,zmienić w kategorii eok team kolega z 1 fotki dać na dół usunąć pare nie potrzebnych tekstów z tego działu,dodawać wywiady,linki do multimediów,z aktualizować bioografie,wrównać tabele w działach teksty i avatary.

Dzięki w ogóle za chęci.


(Morgenowsky) #8

Można to zrobić ręcznie (nie polecam) lub skorzystać ze skryptu.

:google:

Co do usuwania niepotrzebnych tekstów - po prostu zaznacz wybrany tekst i go usuń klawiszem DELETE.

Dodawanie wywiadów - kopiuj - wklej.

Linki do multimediów - http://www.kurshtml.boo.pl/

Aktualizacja biografii (czegokolwiek) - kopiuj - wklej.

Wyrównywanie tabel - http://www.kurshtml.boo.pl/


(Billie Jean) #9

Mam jeszcze jedno pytanie,zainstalowałem tego zajączka ale przy wpisywaniu hosta,użytkownik i hasło wyskakuje mi błąd ale wpisuje wszytsko dobrze,co mam wpisać w polu baza danych?


(Morgenowsky) #10

Do przesyłania plików na serwer skorzystaj z TotalCommandera lub FileZilla.

Wcześniej robiłeś to w Publisherze?


(Billie Jean) #11

Pliki wrzuciłem za pomocą total comandera,to teraz jak np.będe edytował daną stronę w zajączku to potem co mam zrobić?A moge się połączyć przez zajączka?


(Morgenowsky) #12

Zapisz ją i wrzuć plik przez TotalCommandera.

Z tego co mi wiadomo to jest taka opcja, ale z niej nie korzystam.

Pisałeś w poprzednim poście, że Ci wyskakuje błąd - przepisz dane z TotalCommandera i powinno być OK.


(Billie Jean) #13

To czyli poprostu przy kończeniu pracy nadpisuje plik i go wysyłam na serwer przez total comandera?i będzie wszytsko ok?najlepsze jest to że w tym zajączku nie wyskakują tak jak pisałem tabele które nie są wyrównane i jest ok.

Wpisuje wszytsko tak jak jest,ale niewiesz co mam w pisać w polu baza danych?


(Wojsmol) #14

Witam

Na chello nie masz dostępju do bazy więc nic nie wpisujesz. W razie problemów klik w moje gg lub tlen. Chellomaniacy łączcie się :slight_smile:

Pozdrawiam


(Morgenowsky) #15

Zgadza się.

Jeśli nie możesz się połączyć przez Zajączka to po prostu wgrywaj przez TotalCommandera i problem z głowy.