Dostęp do partycji recovery


(Ziutek) #1

Witam,

chyba namieszałem, ale może ktoś coś doradzi - otóż kupiłem netbooka ASUS z 2 partycjami, systemowa C 100 GB, i D zwykła bodajże 183 GB. Były też 2 partycje ukryte, domyślam się że jedna Recovery a druga mała nawet nie wiem do czego ;] Ta systemowa wydała mi się za duża, wszak wystarczy na sam system z 40 GB, więc programem do obsługi partycji zmniejszyłem ją do 40 GB, a to, co zostało, chciałem dodać do partycji D. Coś nie od razu chciało się dodać, ale w końcu wyszło, ale wcześniej ten kawałek obcięty musiałem przekształcić także na jakąś partycję. W trakcie tego wyskoczył jakiś komunikat, że po tej czynności będzie tylko jedna partycja, z której można coś tam zrobić z systemem (sorry ale nie pamiętam dokładnie co tam było). Komunikat wydał mi się niegroźny, więc kliknąłem OK. Zrobiły się więc 2 partycje, jak chciałem, C i D z właściwymi rozmiarami, ale nagle w Mój komputer pokazały się wszystkie partycje, więc i partycja E z kilkanaście GB (zapewne recovery) i partycja F która wołała, że nie jest sformatowana. Wolałem nic nie formatować, więc ją tak zostawiłem. Tknięty złym przeczuciem spróbowałem wejść przy starcie kompa do tej partycji Recovery (przez F9, jak mówi instrukcja). Niestety nic się nie uruchamiało. Wychodzi więc na to, że w czasie tych operacji na dysku straciłem kontakt z partycją recovery. Ona jako taka istnieje, stąd moje pytanie, czy jest jakaś szansa z powrotem wejść z nią w kontakt? Proszę o rady i z góry dziękuję ;]


#2

Ziutek , może źle kombinuję, ale może uda się jeżeli dasz jej flagę boot?


(system) #3

Dobrze by było, gdybyś dał tutaj obrazek z okna Zarządzania dyskami , aby sprawdzić, co po tych eksperymentach faktycznie"istnieje" na dysku.


(Jacek Bydgoszcz) #4

Nie zmienia to faktu, że przed jakimkolwiek mieszaniem w systemie czy partycjach, trzeba utworzyć płyty recovery.


(Krembik) #5

W ostateczności możesz próbować odzyskać partycje programem EASEUS Partition Recovery. Tylko dobrze się zastanów nad każdą czynnością i komunikatem.


(Ziutek) #6

Poczytałem jeszcze tu i ówdzie trochę i chyba stało się tak, że w czasie łączenia tych 2 partycji program powiedział, że musi zmienić dysk z podstawowego na dynamiczny, ja kliknąłem OK i teraz ten połąćzony dysk dynamiczny D nie jest widziany przez wszystkie programy itp.

Naczytałem się różnych artykułów, czy i jak można z powrotem zamienić dysk dynamiczny na podstawowy, bez utraty danych, ale nie za wiele mi to dało ;/ Czy ktoś robił coś takiego i mógłby jasno się tym podzielić? Jakim programem i jak? (Różne programy np. Easeus woła, że nie może konwertować, jeśli partycje są połączone czy jakoś tak; ale jak i czym je teraz rozdzielić??)