Drugi dysk w PC. Nie wykrywa go PC


(Kar48) #1

Witam!

Mam mały problem. Mam podłączone do PC dwa dyski twarde, jeden o pojemności170Gb a drugi 250Gb. Otóż mój problem wygląda tak. Ten pierwszy dysk jest podłączony do płyty głównej przez "taśmę". A drugi dysk (dopiero kupiłem) podłączyłem przez kabel ATA. ( obrazek poniżej). Ten dysk podpięty przez kable ATA działa, lecz SYSTEM GO NIE WYKRYWA. Powie ktoś czemu system nie wykrywa tego dysku.

PS. ten dysk miałem kiedyś podpięty i wszystko chodziło w porządku, lecz gdy odpiąłem od płyty głównej i spowrotem go przypiąłem system go juz nie wykrywa ;/ :frowning:

Pomocy ;]

samsungspinpointf1hd103.jpg

Uploaded with ImageShack.us


(rgabrysiak) #2

Dysk jest widoczny w biosie?


(Kar48) #3

Nie wiem (Jestem zielony w tych tematach)

Jak to sprawdzic?


(Adam Bialek) #4

Jaka jest różnica między "taśmą" a ATA? Na zdjęciu wyraźnie jest zaznaczone złącze SATA. Poszukaj w BIOS-ie opcji związanych z SATA. Jeżeli masz Windows XP to musisz doinstalować sterownik SATA. Powinien być na nośniku dołączonym do płyty głównej.


(Kar48) #5

Główny dysk ma wejście tylko na 'taśmę, a ten co go chce podłączyć ma tylko wejście na Satowskie kable;/ Ok pogmeram troche w biosie i jak cos to się z rana odezwę ;p. Narazie dzieki


(Lukaszk 89) #6

Jeśli problem zaczął występować po odpięciu i ponownym podpięciu dysku(i nic więcej z nim nie robiłeś(?)) sprawdź czy podpiąłeś go poprawnie...


(Kar48) #7

Podpiety jest napewno poprawnie, nic więcej z nim nie robiłem. Sprawdzałem i ten dysk wykrywa też w biosie...Ale czemu system go nie wykrywa


(rgabrysiak) #8

Wstaw zdjęcie z otwartego menadżera zarządzania dyskami (w uruchomionym systemie wciśnij klawisz Win + R i w polu uruchom wpisz diskmgmt.msc zatwiedź Enterem).

Zobaczymy czy system faktycznie go nie wykrywa czy może pokazuje go jako wolną przestrzeń do zagospodarowania.


(Kar48) #9

System go nie wykrywa. A teraz na dodatek dziaje mi się takie coś, że jak uruchamiam system z podłączonym tym "nowym" dyskiem to system mi się ciągle wiesza na "Twra uruchamianie systemu" i tak dopiero po 8-12 resetach się system włącza :o ....a jeśli mam ten dysk odpięty to system się ładuje w miare normalnie

PS a to screen z menagera zarządzania

cvxx.jpg

Uploaded with ImageShack.us


(rgabrysiak) #10

Sprawdź czy w menadżerze urządzeń widoczne są oba twoje dyski. I czy możesz rozszerzyć okno zarządzania dyskami tak aby były na nim widoczne wszystkie urządzenia (chodzi mi o fragment gdzie masz Dysk0, Dysk1)


(Kar48) #11

Nie da się tego rozszerzyć. Tz. da się ale Nigdzie tam nie ma takiej informacji. W menadżerze nie wykrywa tego "nowego" dysku

sdsf.jpg

Uploaded with ImageShack.us

-- Dodane 10.09.2010 (Pt) 19:53 --

Wykrywa mi tylko ten główny dysk - WDC WD 20000JB-00KFA0


(Pawko86) #12

posprawdzaj kable a szczególnie sprawdź kable zasilające spróbuj je pozamieniać :wink:


(Kar48) #13

Ale kable są napewno dobre i dobrze podłączone :wink:


(Adam Bialek) #14

Już pisałem. Jeżeli to jest Windows XP to trzeba zainstalować sterownik SATA.