"Drut-Mode" w AthlonieXP


(fiero) #1

Witam.

Mam pytanie do ludzi którzy robili lub znają się na robieniu "drut-mod"a z AthlonemXP 2000. Jakiś czas temu zadałem podobne pytanie, niestety niebyło żadnej odpowiedzi, więc może teraz ?

A mianowicie, czy wystarczy połączyć odpowienie piny na sockecie czy trzeba jeszcze dodatkowo zamalować mostki żeby zdjąć blokade mnożnika ? Płyta to Epox 8RDA3+ więc ma możliwość ustawienia FSB, napięcia i mnożnika.

Niechce linków do stron jak sie robi drut-mode tylko potrzebuje konkretnej odpowiedzi.

Jest jeszcze jedna kwestia, według oznaczeń na procesorze i strony AMD mam Bartona ale wg. everesta, sisoftsandry i cpuid mam Thougbread B.

Pozdrawiam.


(system) #2

DRUT-MOD MNOŻNIKA DZIAŁA TYLKO-I-WYŁĄCZNIE NA PROCESORACH Z ODBLOKOWANYM MNOŻNIKIEM!

Jak niemasz odblokowanego mnoznika musisz polaczaczyc mostek L5.

Podaj oznaczenia procka bo Bartona 2000+ niebylo.Ile ci pokazuje pamieci L2.


(fiero) #3

Wiem własnie że niebyło takiego Bartona, ale ściagłem programik z niemieckiej strony OC (niepamietam nazwy, link mam na kompie w domciu bo jeszcze kwitne w pracy) i wg. niego mam Bartona, ale mniejsza z tym. Pytam bo znajomy który zrobił sobie drut-moda miał ten sam procek co ja z zablokowanym mnożnikim i uniego poszło bez użycia ołówka. Inni ludzie po róznych serwisach też potwierdzają że to wystarczy. Niestety na każdym forum gdzie czytałem o tym pisze że muszą być mostki zamalowane. Dlatego moja konsternacja, bo raczej niewidzi mi się wyciąganie całej płyty (mam cooleraBigTyphoon) i zabawa żeby sprawdzić. Wole wpierw rozwiać wszelkie wątpliowści na forum.


(PaPuX) #4

AMD pakuje te same rdzenie do rużnych procków więc to możliwe że everast opkazuje całkiem inne rzeczy niż jest faktycznie napisane


(system) #5

To kolage napewno mial polaczone L5.Bez tego nie zrobisz zmiany mnoznika!


(fiero) #6

No cóż ChrisG patrząc na inne wątki w których się udzielasz piszesz całkiem sansownie i obiektywnie, więc pewnie i w tym przypadku masz rację. Pozostaje mi w takim razie brać ołówek, lupe do łapy i kombinować :frowning:

Złączono Posta : 22.09.2006 (Pią) 15:54

Wiem własnie że niebyło takiego Bartona, ale ściagłem programik z niemieckiej strony OC (niepamietam nazwy, link mam na kompie w domciu bo jeszcze kwitne w pracy) i wg. niego mam Bartona, ale mniejsza z tym. Pytam bo znajomy który zrobił sobie drut-moda miał ten sam procek co ja z zablokowanym mnożnikim i uniego poszło bez użycia ołówka. Inni ludzie po róznych serwisach też potwierdzają że to wystarczy. Niestety na każdym forum gdzie czytałem o tym pisze że muszą być mostki zamalowane. Dlatego moja konsternacja, bo raczej niewidzi mi się wyciąganie całej płyty (mam cooleraBigTyphoon) i zabawa żeby sprawdzić. Wole wpierw rozwiać wszelkie wątpliowści na forum.


(system) #7

W sklepie elektronicznym jest klej do laczenia przerwanych polaczen.Ten da ci 100% gwarancji z olowkiem to jest roznie zalezy jaki.


(freedom) #8

zgadzam się.

pamiętam jak próbowałem połączyć mostki na Duronie 850MHz :slight_smile:

chyba z 5 razy wyjmowałem i wkładałem, a i tak nic z tego nie wyszło.

ołówek do takich rzeczy jest słaby.


(McDracullo) #9

dobry jest. Tylko trzeba mieć dośc mięki (4-5B) żeby coś z tego wyszło.


(fiero) #10

Ołówek to jeszcze małe piwo, ale to cholerstwo jest tak małe że chyba będę potrzebował mikroskopu i “prowadnic” bo łapy mi się trzęsą jak w sejsmografie podczas trzęsienia ziemi. :evil:


(McDracullo) #11

Mi zawsze pomaga setka wódki :stuck_out_tongue: