Duży problem z DDRAMII


(Marcin) #1

Witam. Mam plyte glowna gigabyte z funkcja DUAL. Mialem caly czas 512 DDRAMII 533 hz Dzisiaj sobie kupilem druga identyczna kosc... na plycie sa sloty Żolty Zolty Czerwony Czerwony wedlug instrukcji 2xzolty = dual. Wlozylem ale nie czytalo 1024 tylko cały czas 512 zmienialem rozne kombinacje i ciagle to samo. Potem bawilem sie w biosie i sie komp zawiesił ... i jak wchcialem wlaczyc to tylko co chwile pisk i sie nei wlaczal monitor tylko komp co c hwile pisk pisk i cały czas tak. Cos tam porobilem i sie wlacza ale tylko jak jest wlozona ta kosc jedna co była na 1 slocie... wlozenie karty na 2,3,4 slot powoduje ze znowu sie nie wlacza tylko pisk pisk wczesniej tego nie bylo dzis i probowalem pojedynczo obie pamieci i dzialaly. a teraz jak wloze tą nowa sama to sie komp wlacza ale bez tego pisniecia i monitor sie nie wlacza... nic juz nie wiem

Płyta dokladnie to: GIGABYTE GA-M55plus-S3G

Na początku sprawdzalem sama kosc nową i chodzila sama teraz juz niebardzo...


(Marcus35) #2

Mam płytę gigabyte'a z dualem i kości do duala siedzą co drugi bank i dual jest wykrywany. Pewnie i ty tak powinieneś


(Ferdek31) #3

zresetuj bios i ustaw w nim tryb dual / jeśli jest taka opcja /.


(Marcin) #4

Resetowałem bios.... nic nie dało nic z dualem tam nie ma niestety i za wiele opcji z RAM. Nie wiem co się porobiło wcześniej nie było tego, że jak się włozy w inny slot niz 1 coś to piska i nie włącza sie komputer :frowning:


(Ferdek31) #5

zresetuj przez zworkę lub wyjęcie baterii przy wyłączonym kompie, prawdopodobnie w biosie namieszałeś albo pamięć "poszła".


(Marcin) #6

Wymmowałem baterie itp... nic. Ale dziwne jest to, że ta pamięć która miałem cały czas też nie chodzi na pozostałych 3 slotach tylko pika. A ta nowa nie chodzi na żadnym...


(Ferdek31) #7

musisz dobrze skonfigurować bios / FSB, częstotliwości pamięci, timingi itp najlepiej na auto / wszelkie błędy jeśli pamięć jest dobra pochodzą najczęściej od biosu, chyba, że uszkodził się kontroler pamięci na płycie. Zainstaluj Aidę albo Everesta i przeprowadź test pamięci / na samym dole po lewej stronie w programie / możesz także memtestem 86.


(Marcin) #8

Tak tylko, że nie włącze kompa z tamtą pamięcią :frowning: Więc nie moge sprawdzić ...

Złączono Posta : 07.02.2007 (Sro) 16:25

Właśnie wróciłem ze sklep[u wymienili mi RAM na nowe... wsadzam pojedyńczo chodza obie ... Ale jak wstawie 2 w dwa pierwsze sloty żółte czyta tylko jeden... w dwa czerwone nie moge bo jak nie ma karty w 1 żółtym to nie włącza sie komp...

Oto foto mojej płyty... Pomóżcie :frowning: