Dwa dyski a zasilacz-czy wystarczy?


(Skaffim) #1

Chciałem się doradzić w jednej sprawie z dyskami.Mam taki zasilacz:

zasil.jpg

Kupiłem sobie nowy dysk Hitachi 160 GB (7.200 obrotów na minute) i nie wiem czy mój zasilacz,który jakiś specjalnie markowy ani mocny nie jest,uciągnie to wszystko.Poza dyskiem Maxtor 40 GB (5400 obrotów) mam jeszcze dwa napędy(cd i dvd) i napęd dyskietek.Karta graficzna GeForce 6600 GT,procek Duron 1.8,a płyta główna ECS K7S5A.

Czy powinienem wymienić zasilacz na jakiś silniejszy czy te 300 Watów wystarczy?A może wystarczy odpiąć np.cd rom albo napęd dyskietek?

I jeszcze takie pytanie dodatkowe:co wpierw zrobić z nowym dyskiem? Wpierw go podpiąć,sformatować,sprawdzić jakimś programem czy nie ma bad sectorów itd(dysk jest używany),a potem zainstalować na nim windowsa(to ma być podstawowy dysk w komputerze) i podzielić na partycje? Czy może wpierw podpiąć nowy dysk jako drugi i z poziomu Windowsa go sprawdzić/sformatować/podzielić na partycje? Co radzicie?


(Kwisnia 1990) #2

Wystarczy dyski dużo nie pobierają, ale jak masz kasę to kup lepszy :slight_smile:


(Gugu007) #3

Możesz podpiąć jako drugi i sprawdzić, ale docelowo zainstaluj na nim system, bo jest szybszy. :mrgreen:


(system) #4

Powinno, byc bezproblemowo.


(Skaffim) #5

To super,bo raczej nie chce mi się jeszcze zasilacza wymieniać,a kumpel właśnie twierdził że raczej będe musiał.

Tak tak,właśnie tak zamierzam zrobić :slight_smile:


(sznels) #6

Jeżeli nie masz problemów , to nie ale polecam wymianę zasilacza na lepszy np Tagan którego firme polecam.

Choć mało osób wie ale poprawne zasilanie to podstawa.


(Skaffim) #7

Hmmm...dostałem dysk,podłączyłem,dałem oczywiście na slave'a i na początku jak BIOS się wyświetla pisze że jest drugi dysk a potem komp chwile myśli i wyskakuje "Sec slave disk error press F1 to resume",wciskam F1 a potem(Windows wolniej się ładuje ogólnie)wchodze w Mój Komputer a nowego dysku nie ma :? Przestawiłem zworki inaczej i to samo...

W BIOSIE ustawiłem też "S.M.A.R.T. disc enabled" wcześniej i nic.

Wszystko jest ok ale w ogóle tego dysku Windows nie widzi :shock:


(Miller Michau) #8

Bios bios, nowszą wersje wgrac trzeba, albo jeszcze sprobuj podpiac go jako cable select (bez innych napedow na tasmie).

zapomnialem, zasilacz wywal kazdy inny bedzie lepszy, Codegen :expressionless:


(Skaffim) #9

Już działa,wystarczyło z kablami i zworkami pokombinować :slight_smile: Bios aktualalizować? Ale chodzi wszystko jak trzeba...a zasilacz też nie narzeka jak na razie... Nie strasz mnie :wink:


(komin15) #10

Nie trzeba