Dwa komputery pod 1 router


(3127076) #1

Witam. Mam pewnien problem i chciałbym sie dowiedzieć czy można go rozwiązać. Mam dwa komputery podłączone pod 1 router… I gdy chce obejrzeć youtube na pierwszym komputerze to na drugim jak chce zagrać np. w cs’a to mam bardzo wysokie pingi (300-500). Czy można temu zaradzić? ![;


(kazek31) #2

Tak wywal program producenta lub operatora sterujący routerem z komputera na którym jest zainstalowany, na routerze załącz NAT oraz serwer DHCP zrestartuj router i powinno być dobrze.


(Frankfurterium) #3

To zależy, jaki masz zakontraktowany internet. Przy 1 Mb/s na dwa komputery coś takiego wcale nie byłoby dziwne.


(Adrian Tomaszewski) #4

Albo zainstaluj cfosspeed na obu komputerach i ustaw priorytet na cs i YouTube będzie zwalniany wtedy bo jak widać ruter tego nie umie robić albo nie ma tego włączonego


(3127076) #5

Nie wiem co sie zrobiło ale teraz nawet jak na drugim komputerze nic nie robię to na pierwszym mam pingi… Nawet jak nic nie mam włączonego ![;

Dopiero mam normalne jak wyłączę drugi komputer

Zauwazylem też, że teraz mam transfer 40 kb/s a jak wyłączę tamten komputer to mam 170 kb/s ;/


(McDracullo) #6

A drugi komputer nie ciągnie aktualizacji albo czegoś podobnego?

Ustaw QoS.


(3127076) #7

Jakie QoS ? xD Odłączylem od routera kabelek od tamtego komputera i normalnie smiga xD


(McDracullo) #8

QoS:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Quality_of_service

Podaj model routera to może ktoś pomoże Ci to ustawić :wink:


(thommy181) #9

Sprawdź dokładnie komputer, który robi problemy. Odłączenie go od internetu chyba nie jest rozwiązaniem. Według mnie może on mieć jakieś wirusy w sobie, które generują bardzo duże obciążenia w sieci, ewentualnie ściąga coś w tle np. jakieś aktualizacje czy coś w tym rodzaju. Przeskanuj komputer antywirusem i zobacz jakie będą wyniki.


(3127076) #10

Avast nic nie wykrył. Ale zauważyłem teraz, że podczas uruchamiania komputera włączał się SpeedMyPC czy coś takiego. Usunąłem go i narazie nie widze problemu.