Dwa komputery, udostępnianie plików i pytanie o haslo


(Ed S) #1

Witam borykam się z następującym problemem. Otóż mam dwa komputery. Laptop (Vista HP) i stacjonarny (Vista Basic) Oba komputery połączone są przez WiFi (router). Na obydwu systemach mam włączone udostępnianie pulpitu tak bym mógł kopiować sobie pliki. Niestety za każdym razem (po uruchomieniu systemu) pojawia się okienko by wpisać nazwę użytkownika. Co ciekawe z laptopa na stacjonarny wystarczy wpisać nazwę użytkownika. A z stacjonarnego chcąc uzyskać dostęp muszę wpisać nazw. uż. oraz hasło :? Jak to zmienić by nic nie wpisywać zarówno na lap. jak i st. Ustawienia mam następujące. Jeśli coś trzeba zrobię screena.

388311.jpg


(shadow_gold-man) #2

Witaj. Powiedz jaka zapore masz i jakiego antivirusa uzywasz.

Ja uzywam obecnie ESET Smart Security i za kazdym razem musze wpisywac byle jaki login i byle jakie haslo zeby dostac sie na laptopa z vista.

PS. spruboj zmienic z sieci publicznej na siec prywatna moze cos pomoze


(Ed S) #3

Zmiana na sieć prywatną niestety nic nie zmienia. Co do zapory nie używam na obu komputerach żadnej z nich. Tylko tyle co pewnie zapora systemowa.


(shadow_gold-man) #4

a grupe roboczą ustawiles taka sama na obu komputerach??

Ustaw grupe robocza np. HOME na obu komputerach i wtedy spruboj.


(Ed S) #5

Na obu komputerach grupa robocza nosi nazwę DOM. Tak więc problem też nie tkwi w tym.


(shadow_gold-man) #6

No to spurobj jeszcze tak

Jak udostępniasz dysk masz opcje "Udostępnianie zaawansowane" kliknij w to

Następnie wejdź w "Uprawnienia"

Następnie zaznacz dla wszystkich "Pełna kontrola","Odczyt", "Zapis".

Jak to juz nie pomoze to juz nie wiem co jest :confused:


(Biker82) #7

na laptopie i stacjonarnym włącz konto Gość


(Mail) #8

Po co? Wystarczy dać plikom prawa odczytu jako Gość.

PPM -> Właściwości -> Udostępnianie -> Udostępnij i dodaj Gościa (Guest) i nadaj mu prawa „Współwłaściciel” (Co-owner):

screenshot00011mm7.th.png


(Ed S) #9

Niestety powyższe rady nie zmieniają sytuacji. Dalej to samo. Czy problem nie tkwi w tym że na laptopie gdy nacisnę swój profil jestem Administratorem i pisze pod zdjęciem "Chronione hasłem"?