Dysk SEAGATE 250GB ma 127GB czy to wina braku Sp2?


(Mateusz 931) #1

Tak jak w temacie? Mam dysk SEAGATE 250Gb po zamontowaniu go i wgraniu systemu w moim komputerze wyswietlami sie partycja o rozmiarze 127Gb. Co stalo sie z pozostalym rozmiarem?


(Krzychuu) #2

destroy sformatowałeś go? :?


(Kamil1515) #3

Jaka partycja Fat32 czy Ntfs ???

Z fat32 może być problem przy takiej pojemności

I bardzo możliwe że to wina systemu bo na 100% jestem pewny że na XP były problemy z rozpoznawaniem dużych dysków(tylko niewiem jak dużych) ale w SP2 już to poprawiono . Wystarczy znaleść w necie co poprawiono w SP2 i tam pisze że poprawiono błąd z rozpoznawianie pojemności dużych dysków( niestety niepamiętam jak dużych)


(fiesta) #4

Nic jest taki jest czyli niby 250 GB (w praktyce trochę mniej).

Panel sterowania, Narzędzia administracyjne, Zarządzanie komputerem, Magazyn, Zarządzanie Dyskami. I zobacz co tam jest.

BTW zainsatalowanie SP2 naprawdę nie gryzie i w niczym nie szkodzi, a wręcz przeciwnie

8)


(floyd) #5

To proste :slight_smile: Masz windows bez aktualizacji sp1 lub sp2. W czasch gdy powstwał windows nie było jeszcze tak dużych dysków i wystarczało, że windows potrafił czytać dyski do wielkości 128 MB. Postę w technologii związanej wielkością twardych dysków jest jest od tego czasu tak duży, że 128MB jakie potrafi czytać windows to o wiele za malo jak na dzisiejsze czasy. Pozostaje zatem podzieleniu dysku na 2,3 partycje i zainstalowanie przynajmniej zbioru poprawek sp1 lub sp2 i lub podobno wystarczy wpis do rejestru:

HKEY_LOCAL_MACHINE\ System\ CurrentControlSet\ Services\Atapi\ Parameters\

należy utworzyć nowy wpis typu DWORD

EnableBigLba

o wartości 1

Tego sposobu z wpisem do rejestru nie sprawdzałem bo zainstalowałem sp2 gdy kupiłem dysk 250GB.

i dlatego ciekaw jestem jak by to zadziałało. Polecam jeszcze o poczytaniu na ten temat tu:

http://pamieci.idg.pl/artykuly/39174.html


(Mateusz 931) #6

1) DYSK SFORMATOWALEM

2) PARTYCJA NTFS

3) JUTRO SPRAWDZE CZY PO ZAINSTALOWANIU PS2 BEDZIE TEN SAM PROBLEM. MYSLE ZE NIE. DZISIAJ BYM JUZ ZAINSTALOWAL LECZ NIE MAM POD REKA A SCIAGAC NIE BEDE GDYZ MAM SLABY TRANSFER.

4) TUTAJ JEST LINK http://www.proline.pl/shop.php?prodid=S ... T3250620AS

STRONA SKLEPU GDZIE KUPOWALEM DYSK. W KOMENTARZACH LUDZIE MIELI PODOBNY PROBLEM Z TEGO CO ZAUWAZYLEM I KAZDY RADZIL IM ZAINSTALOWAC PS2.

P.S ZARAZ POSZUKAM O TYCH POPRAWKACH PS2


(floyd) #7

Ale Fiesta drobiazgowy ale rzeczywiście zawsze w praktyce jest trochę mniej np. u mnie to 239GB. A co do sp2, że nie gryzie to nie całkiem tak jest bo czasami gryzie. :frowning:

1)Przy starszych komputerach np. 7 letnich z procesorami 500Mhz i małą ilością pamięci może wydatnie spowolnić komputer.

2) Mogą być kłopoty z instalacją SP2 ale przez wrodzoną skromność zmilczę o przyczynach bo nie każdego one dotyczą :slight_smile:


(Mateusz 931) #8

floyd sprawdzilem z tym wpisem do rejestru ale nie zadzialalo :frowning: Jutro wgram SP2 i moj problem minie (mam taka nadzieje) :smiley: Jutro Wam napisze czy wszzytko poszlo OK :slight_smile: A narazie wielkie dzieki za porady. Jak cos jeszcze chcecie napisac to chetnie poczytam :slight_smile:


(Kamil1515) #9

to na 1000% wina braku sp

http://www.microsoft.com/technet/prodte ... maint.mspx

Złączono Posta : 11.04.2007 (Sro) 22:45

Service Pack 2 (SP2) został wydany 6 sierpnia 2004 roku i wniósł do Windowsa XP bardzo wiele zmian. Są to m.in.:

Centrum zabezpieczeń systemu Windows - nowe okno w systemie zbierające informacje na temat bezpieczeństwa komputera, czyli sprawność zapory internetowej, stan Aktualizacji Automatycznych oraz Programu antywirusowego.

Funkcja blokowania wyskakujących okienek - funkcja pozwalająca na blokowanie wyskakujących w nowym okienku (pop-up) reklam w programie Internet Explorer.

Nowa zapora systemu Windows - inteligentnie blokuje potencjalnie niebezpieczne formanty ActiveX, niebezpieczne programy komunikujące się z internetem oraz inne niebezpieczne dla komputera elementy.

Technologia NoExecute - programowa implementacja sprzętowej technologii Data Execution Prevention zapobiegająca uruchamianiu kodów programów umieszczonych w obszarze pamięci tylko dla danych. Ma pomagać w likwidowaniu zagrożeń wirusowych.

Obsługa dysków twardych została poprawiona poprzez dodanie obsługi standardu LBA-48, co pozwoliło na zwiększenie obsługiwanej pojemności dysków twardych ponad 128 GiB.


(Mateusz 931) #10

zainstalowalem SP2 i dalej w moim komputerze w partycji C wyswietla mi 127GB. Co mam teraz zrobic po zainstalowaniu SP2 aby odzyskac pozostale GB? Czy trzeba zrobic nowa partycje czy powinno samo dodac od razu do C?


(floyd) #11

Trzeba zrobić :frowning:


(Mateusz 931) #12

Złączono Posta : 12.04.2007 (Czw) 11:41

Dobra juz zrobilem partycje nowa :mrgreen: Zrobilem ja w programie Acronis Disk Director :smiley: Wszystko juz OK :slight_smile: Mam lacznie 231GB czyli duzo :smiley:

tylko przy wlaczaniu kompa dzwiek jest jakis "zmutowny". Chodzi mi o to ze ten dziewk jak juz komputer uruchamia "PULPIT". Jest taki noo slaby i jakby zawieszajacy sie. Przy wylaczaniu kompa dzieje sie to samo. Co moze byc nie tak? Mam Creative 5.1 + Saund blaster Audigy. Na starym dysku zawsze bylo wszystko ok a tutaj jest przy tym wlaczeniu i wyalczeniu dziwek jakby to nie byly creativy. HELP ME :smiley:

Hmm teraz sprawdzilem i przy sluchaniu muzyki dzieje sie to samo :frowning: Tak przerywa. ;/ Co moze byc nie tak prosze o pomoc !

Aha chcialem dodac ze komputer wylacza sie normalnie chwilke a wlacza sie dosc dlugo ..


(floyd) #13

Odbiór dźwięku nie powinien mieć wiele wspólnego z twardym dyskiem. Tym nie mniej radziłem aby podzielić dysk na przynajmniej dwie partycje. Z tego co piszesz to wynika raczej, że masz jedną partycję.


(Mateusz 931) #14

Mam dwie partycje. A dzwiek zawsze byl Ok tylko teraz przy tym nowym dysku jest jakis ... Jakby sie zacinal. Nie mam pojecia co jest nie tak. Jezeli ktos wie niech mi napisze. Slucham muzyki leci normalnie i nagle jest takei zalamanie jakby dzwieku taka jakby zawiecha. :confused:


(fiesta) #15

Przeinstaluj stery do karty dźwiękowej. Możliwe że to pomoże.


(Mateusz 931) #16

Instalowalem. A moze to jest tak ze jakos wlaczyla sie zintegrowana karta muzyczna przez to ze wgrywalem jeszcze raz windowsa. I moze trzeba ja wylaczyc. Potem bede probowal. Moze lekko sie odpiol blaster (malo prawdopodone)

Aha to jest tak. Slucham muzyki wejde np. w panel sterowania i jest takie "Yyy" i jakby komuter zalapal lekka zawieche. w ogoel czemu on sie tak dlugo wlacza? Dluzej niz nastarym dysku. Wyalca sie raz dwa ale z wlaczaniem ma problem najwidoczniej ;/


(floyd) #17

Prędzej bym to wiązał z SP2 niż z twardym dyskiem. Rzeczywiście to co proponuje Fiesta może pomóc, a może jakieś nowsze sterowniki jeśli znajdziesz.


(Mateusz 931) #18

Instalowalem jeszcze raz o to chodzi i dalej to samo.


(matiit) #19

według mnie zasilacz może nie wyrabiać

Jaki masz zasilacz?

i podaj config kompa ( w miare dokładny)


(Mateusz 931) #20

Zasilacz tez nie :confused: Odlaczylem wszystkie napedy i bylo to samo :expressionless:

Złączono Posta : 14.04.2007 (Sob) 11:26

A czy jest mozliwosc ze moze Windows zle sie zainstalowal i przez to wynikaja moje problemy z dziwiekiem? Moze trzeba jeszcze raz zainstalowac system?

Złączono Posta : 14.04.2007 (Sob) 13:45

Czemu w ogole komputer uruchami sie bardzo dlugo a wylacza o wiele krocej niz stary seagate. Jak narazie to nie widze roznicy pomiedzy starym 40gb seagatem a tym. Moze wszystko dlatego ze zle wgral sie windows. zaraz sprobuje wszystko od poczatku moze bedzie OK.