Dysk twardy - brak dostępu


(Pankieww) #1

Mam mały problem i nie wiem czym może być spowodowany :

Po prostu gdy klikam na dysk nie moge do niego wejsc:/

Mam tak z partycja d,e,f

Na dysk c wchodze normalnie:/


(Miniuka) #2

Robiłeś porządki w rejestrze jakimś programem? Jeśli tak to należy przywrócić


(Pankieww) #3

nie nic nie robiłem. 30 minut temu nirmalnie smigałem bo dyskach a teraz nic nie moge raptem zrobic"/


(Golden Finger) #4

Wyłącz komputer i uruchom ponownie.

Może system po prostu źle się załadował.

Gdyby problem nie znikł, wyłącz komputer, odepnij od dysku taśmę i zasilanie i podepnij na nowo.

:okulary:


(Pawelu1981) #5

Przeprowadz tez sprawdzanie dysku. A pozniej wejdz w narzedzia administracyjne i zarzadzanie komputerem i wybierz zarzadzanie dyskami i zobacz czy dysk jest widoczny w systemie. Jesli nie to zrob to co podali koledzy wyrzej. A i jesli dysk jest wiekszy niz 120 GB i podzielony na partycje to system moze go nie widziec a szegolnie np 2 czy 3 partycji bo trzeba zmodyfikowac rejestr. W XP robi sie to nastepujaco. Start>Uruchom>(wpisz) RegEdit> (wybierz)HKEY_LOCAL_MACHINE>SYSTEM>CurrentControlSet>Services>atapi>Parameters. Natepnie w tym ekranie wybierz z menu EDYCJA>NOWY>WartoscDWORD. Nastepnie pojawi Ci sie nowy wpis nazwij go EnableBigLba i w wartosc wpisz 1 i daj ok. Zamknij to okno pozniej restart kompa i powinno smigac.


(Pankieww) #6

Dzięki za rady ale nic nie pomogło. Po odłączeniu kabli i podlaczeniu, było przez chwile dobrze, po czym komputer sie zresetował i nic nie mozna było zrobic, oprócz wejścia do biosu.

Zbootowałem plytka, po czym ku mojemu zdziwieniu wszystkie partycje zniknęły i została tylko 1 głowna z winda:/

Ale teraz ładnie śmiga i nie ma zanych klopotów:)