Dysk Zewn. - problem z podlaczeniem


(Mack10) #1

Witam, zakupiłem dzisiaj:

*Dysk twardy WD WD10EARS 1TB sATA II 64MB

oraz obudowę do dysku: Welland ME-752H USB 2.0/eSATA SATA 3,5'

Dysk podpinam pod laptopa Toshiba Satellite a350, z Windowsem 7.

Po podpięciu dysku kablem eSATA - NIC, zero reakcji, dźwięku.. po prostu zero.

Po podpięciu dysku pod usb 2.0 - dźwięk wykrycia nowego sprzętu i pojawia się komunikat ze GENERIC USB HUB - oprogramowanie zainstalowano pomyślnie - i na tym koniec, dysku również nie widać. Co może być problemem ? proszę o pomoc.


(SilberPunkt) #2

Jeśli to zupełnie nowy dysk świeżo wyjęty z folii to wymaga utworzenia partycji i formatowania jej.

Panel sterowania -> Wydajność i konserwacja -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem - Zarządzanie dyskami

:roll:


(Mack10) #3

Ok, tylko dlaczego nie widac go w ogole ? nie powinien sie pokazac jako dysk wymienny ??


(Neon1992) #4

Najpierw utwórz partycję tak jak kolega wyżej polecił, wtedy się pojawi.


(Mack10) #5

Panowie, wszedłem w zarządzanie dyskami by zrobić tak jak pisaliście i niestety tego dysku nie widać :frowning:

Zastanawiam się, czy są sterowniki pod eSata, ale w managerze sprzętu nie ma żadnych znaków zapytania, jak mogę sprawdzić czy eSata ma sterowniki ?

Link do screena z zarządzania dyskami:

http://tinypic.pl/0aw094e0udgn

PS.2

Podłączyłem dysk przez USB, dysk widać - jednak przypisane jest mu; "Brak nośnika"

http://tinypic.pl/5gs2zuryadom


(SilberPunkt) #6

Sprawdź, czy dysk jest poprawnie zainstalowany w kieszeni - ma podłączone zasilanie i kabel sygnałowy (choć trudno chyba zrobić to niepoprawnie w przypadku dysku SATA).

Przy podłączaniu do USB/eSATA sprawdź czy dysk zaczyna się kręcić - odczuwalne ręką drgania albo przy zbliżeniu ucha wyraźny dźwięk rozpędzania się talerzy.

Sprawdź w instrukcji kieszeni czy stosowne diody sygnalizacyjne informujące o prawidłowej pracy dysku się palą.

:roll:


(Mack10) #7

Podłączenia wszystkie są ok, tutaj raczej nie ma jak się pomylić.. Ale zwróciłem uwagę na diody i na to czy dysk zaczyna się ruszać przy włączeniu..:

Obudowa ma dwie diody: POWER i ACCESS - świeci się jedynie POWER. Dysku w ogóle nie słychać, tzn że prawdopodobnie nie uruchamia się. Pojadę jutro do sklepu gdzie zostało to wszystko kupione, ale z ciekawości - co może być powodem ? Zauważyłem, że pokazuje się przez USB w komputerze DYSK WYMIENNY ale jest on pusty - bez nośnika.