Chcę kupić sobie dysk zewnętrzny. Będzie mi służył do przechowywania danych, po prostu będzie na nim to co mi potrzebne i od czasu do czasu będę go podłączał by z niego skorzystać, tak więc nadmiernie eksploatowany nie będzie.
Generalnie z racji nie za częstej pracy z nim, większego znaczenia nie mają dla mnie takie parametry jak głośność pracy czy szybkość odczytu/zapisu.
Maksymalna pojemność jaka mnie interesuje i chyba zarazem słuszna to 250 GB.
Cena jaką mogę przeznaczyć to nie więcej niż 180 zł (chcę się zmieścić w 200 zł razem z przesyłką).
Przy okazji jeszcze pytanie - jaką żywotność mają takie dyski?
Jeżeli będzie podłączany raz na jakiś czas, to dużo taniej i lepiej wyjdzie jak kupisz zwyczajny dysk SATA 3,5’’ i raz na jakiś czas otworzysz obudowę i podepniesz kabelki.
Z tego co czytam, to Twój laptop nie posiada gniazda eSATA?
Pasują Ci dyski 3,5’’, które wymagają dodatkowego zasilania z kontaktu, ale zazwyczaj są pojemniejsze, czy 2,5’’, które zadowolą się energią z portów USB, ale mniej pomieszczą w sobie?
Zdecydowanie opcja druga, w lapku mam 160 GB , jeśli chodzi o dysk zewnętrzny 250 to jest aż nadto jak na moje potrzeby
160 chyba nie ma sensu kupować, bo znowu dużo tańsze to nie są, wiec jestem za większa opcją albo i nawet za 320m o ile zmieszczę się w przedziale cenowym
Moim zdaniem, 250GB jest również nieopłacalne, 320GB jest akurat, chociaż lekko przekroczyć będziesz musiał 200zł pewnie.
Różnicy w wydajności wielkiej nie będzie (dysk i tak będzie ograniczany przez USB), więc szukałbym najtańszego dysku od WesternDigital, A-Data, Transcend i Samsung. Może coś w pobliżu miejsca zamieszkania kupisz?