Dysk zewnętrzny HDD czy SSD do kopii zapasowej

Na ważne kopie zapasowe dwa dyski, na których trzymamy to samo, chyba że ktoś się lubi zastanawiać czy mu się dysk uszkodzi czy nie. Osoby szczególnie wrażliwe mogą kupić dwa dyski innych firm.

Np w Easus można uruchomić skrypt kopiujący na drugi dysk, po zakończeniu kopii na pierwszym dysku. Pewnie każdy popularny program do kopii zapasowych to potrafi.

Jeżeli dane są bardzo ważne to jeden dysk trzymamy w innej lokalizacji lub przerzucamy backup po sieci, jeżeli jest szybka. Programy to potrafią tj zaszyfrować i wysłać np po FTP. Można też przerzucać do katalogu spiętego z chmurą np tylko wybrane dane czy puszczać do niego zadanie kopii zapasowej z szyfrowaniem ale tylko z wybranych katalogów.

Najprościej HDD bo taniej za więcej GB. Jestem zwolennikiem kopii zapasowej offline, tzn żadne cały czas widoczne w sieci NAS z dyskami w raid 1 itp. Wpinamy dyski USB/włączamy NAS itp… tylko w momencie wykonywania kopii, potem wkładamy do szuflady.

Oczywiście cokolwiek jest znacznie lepsze od braku kopii.

Dziękuję za powyższe odpowiedzi. Czyli podsumowując:

Dysk SSD – droższy, trudniej uszkodzić, lepiej częściej z niego korzystać
HDD – tańszy, łatwiej uszkodzić, dłużej działa bez podłączenia

Czym się różnią dyski SSD M.2 od 2,5”? M.2 wygląda na taki, który trzeba wpiąć do płyty głównej, z kolei 2,5” jako przenośny… Jeśli tak, to dlaczego w ofertach są uwzględniane jako dyski przenośne?

I czym różni się dysk HDD 2,5” od 3,5”? Ty;lo wielkością?

Odnośnie samych dysków. Do tej pory mam Seagate. Jest to jeszcze typ z dodatkowym podłączeniem do prądu. Teraz są głównie podłączane przez USB do komputera? Jakiej marki dyski byście polecili zarówno HDD jak i SDD?

Korzystam g. z pendrivów Sandisk o pojemności do 64GB. Czy również są dobre jako dyski SSD o wielkości 1T/2T?

M2 jest mniejszy. Może być w takiej obudowie:

3,5" wymaga jeszcze zewnętrznego zasilania.

Tak. HDD polecam firmy WD, chociaż i tak wydaje mi się, że ostatnio są niższej jakości niż parę lat temu.
SSD polecam Samsung.

Sandisk opinie ma dobre. Ja miałem pecha i 2 pendrivy padły mi zaraz po zakupie.

Kioxia, WD. Trwałe bardzo, dosyć wydajne.