Dysk zewnętrzny USB nie włącza się automatycznie


(Piotras86) #1

Witam,

Jestem posiadaczem laptopa Lenovo Y500 (wszystkie porty USB 3.0), w zestawie do laptopa wybrałem jako wmontowany dysk SSD, a dodatkowy zewnętrzny tradycyjny w obudowie Rhino pod USB 2.0.

Posiadam już jeden dysk zewnętrzny i działa bez problemu, natomiast nowy dysk nie startuje zaraz po wetknięciu go do USB (no może raz na 10 wetknięć, ale wg mnie to losowe) co więcej w ogóle go nie widać w "moim komputerze", dodatkowo w zarządzaniu komputerem -> zarządzanie dyskami, dysk raz jest widoczny a raz nie, raz automatycznie wyskakuje błąd żeby zmienić go na MRB lub GBT, ale co nie wybiorę to wyskakuje "błąd we/wy" (?). Następnie czasami nie da się w ogóle dysku zainicjować..., a mój poprzedni zewnętrzny dysk działa bez problemu (pod usb 3.0). To samo dzieje się na moim 2 komputerze jeżeli podłączę do niego dysk i na 2 innych komputerach moich znajomych.

Poszedłem do sklepu, w którym kupowałem komputer i tam wszystko działa - mianowicie dysk od razu startuje po wetknięciu do stacji USB, działał na drugim komputerze, na którym pracują pracownicy i na dodatek nawet na komputerze z wystawy, który nie ma żadnych sterowników.... Oczywiście powiedziano mi, że wszystko działa i nic się nie da zrobić...

Ogólnie rzecz biorąc - POMOCY !

Pozdrawiam...


(JNJN) #2

No kurde cudów nie ma, sprawdzany na tylu komputerach u znajomych i Ciebie (o ile to prawda) i nie działa, a w sklepie na obojętnie jakim działa. Cuda,no.


(Piotras86) #3

no właśnie..., sam używam komputera od ponad 19 lat, mam doświadczenie, zawsze jakoś rozwiązuje problemy a to za pomocą Googla, a to samemu, ale to mnie na prawdę przerasta. Nie wiem, żadnego sterownika nie powinienem potrzebować.., ale może jednak ?, teoretycznie powinno to działać pod USB 3.0, nie wiem ręce mi opadają, bo w tym sklepie byłem już 2 razy z tym samym problemem i u nich zawsze działa - przychodzę do domu, sprawdzam na komputerach, na różnych systemach, byłem u kolegi informatyka z 20 letnim stażem i to u niego też nie działał, mówił "cuda wianki na kiju"....


(JNJN) #4

A jak ma rozwiązane zasilanie?napisz.

Jak jest możliwość jego rozebrania, wyczyść złącza stykowe dysku i podepnij go bezpośrednio do kompa stacjonarnego i zobacz.


(Piotras86) #5

Ogólnie nie dysponuję komputerem stacjonarnym, mam dostęp tylko do laptopów, na dodatek nie wiem czy nie ma jakiejś plomby na laptopie,bo teoretycznie kupiłem go 30 dni temu... i ciągle niby jest na gwarancji, ogólnie dysk jest zasilany przez USB,

kabel po 1 stronie ma usb 2.0 jak ostatnia końcówka do podłączenia z komputerem i jak 2 końcówka do podłączenia z dyskiem.


(JNJN) #6

To spróbuj się dogadać w sklepie i wymień na inny model.

Lub jak jest możliwość go rozebrania, trzeba sprawdzić co mówiłem i najlepiej na stacjonarnym, bo dysk może być OK, tylko kieszeń ma kaprysy lub trzeba go położyć na półkę i niech sobie leży....


(Pawel33303) #7

A nie jest może tak, że u Ciebie i znajomych używasz swojego kabla, a w sklepie używają innego?


(Piotras86) #8

Nie, nic nie jest zmieniane, to by było bez sensu, ogólnie sytuacja patowa chyba :F, nie wiem możę najlepiej będzie pójsc z komputerem i dyskiem do sklepu...


(JNJN) #9

No i to co wyżej napisane,trzeba go sprawdzić na innym kablu - chyba, że to robiłeś i efekt ten sam.


(Piotras86) #10

A czy tam gdzie jest strzałka nie powinno być jakiejś zworki ?

Próbowałem na innym kablu, ale sytuacja się nie zmienia.

Ogólnie dzisiaj udało mi się go zainicjować na MRB, następnie przydzielić literę dysku, sformatować jako NTFS. Dysk zaskoczył, system spytał czy go sformatować, sformatowałem raz jeszcze, i sytuacja się powtarza jak w 1szym poście, nie wiem, może tam czegoś nie zapamiętuje ten dysk (?)


(JNJN) #11

Nie

Widzę, że masz go rozebranego, wyczyść jego złącza stykowe,podłącz go pod stacjonarny komp jak każdy dysk sata, sformatuj i sprawdź jak go wykrywa, sprawdź co pokazuje HD Tune w zakładce Health i daj tu scren.


(Piotras86) #12

Niestety ale nie dysponuje komputerem stacjonarnym, styki przeczyściłem :wink:


#13

piotras86 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie, używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038


(JNJN) #14

No to podejdź do kogoś kto ma i już.

Lub trzeba jakiegoś laptopa rozbroić z dysku i wsadzić tego i się pobawić w diagnostykę np: programem MHDD, ale najlepiej pod stacjonarny.


(Piotras86) #15

Teraz udało mi się dojść do takiego momentu, że dysk jest zawsze widoczny w "zarządzaniu komputerem -> zarządzanie dyskami", jednak gdy go wciskam do USB nie wyskakuje autoodtwarzanie dysku, dopiero gdy wejdę do "zadządznie komputerem -> zarządzanie dyskami" system przeskanuje dyski i wówczas pojawia się okienko autoodtwarzania... , nie wiem może nie mam jakiegoś sterownika, może on jakoś ignoruje taki duży dysk podczas autoodtwarzania (?)