Dysk


(Łasta) #1

Witam wszystkich !!

W kompi mam 2 dyski jeden podstawowy (120GB), a drugi w kieszeni (40GB). Jak wlaczam kompa to niepojawiaja sie partycje dysku (40GB tego w kieszeni), są tylko partycje tego podstawowego (120GB). W menadżerze urzadzen obydwa dyski sa i jak klikam na ich wlasciwosci jest napisane "To urzadzenie dziala poprawnie". Gdy wlaczam "zarzadzanie dyskami" tam niema tego dysku w kieszeni jest tylko podstawowy. Co mam zrobic zeby komputer widzial ta kieszen ?? Wiem ze to jet mozliwe bo kiedys bylo wszystko dobrze.

Wszystko probowalem ze zworkami i tasmami. Sprawdzalem tak ze bez kieszeni, zeby wykluczyc ze on jest zepsuta, ale to nic niedalo (zawsze bylo tak samo). Dowiedzialem sie, ze ten problem jest w systemi operacyjnym "Windows XP Professional with SP2". W "zarzadzaniu dyskami" niewyswietla mi sie ten dysk z kieszeni, sugerowalisicie ze bedzie podswietlony na szaro ale nawet tak tam go niema. W BIOSie dysk jest i tam wyglada jako dzialajacy poprawnie. To chyba swiadczy, ze jest sprawny, A MOZE ??

Niemam pojecia co robic !!


(Kuz5) #2

Przełóż na nim zworke


(Łasta) #3

Mam na SLAVE. Tak jest dobrze bo kiedys tak dzialal. :slight_smile:


(Kuz5) #4

To sprawdz czy partycje sie pokazują jeżeli nie to zmień na master.


(Zolciak) #5

Wiem że kiedyś miałem tak że jak poszłem z dyskiem do kumpla to niby wszystko ok BIOS wykrywa go itp ale Winda nic nie widzi (standard w sumie :smiley: :smiley: ) I jak pogrzebaliśmy w narzędziach administracyjnych >> zarządzanie kompem >> dyski czy coś takiego to była funkcja włącz czy coś takiego :slight_smile: Może o to chodzi :?


(Damian) #6

Mówisz że kiedyś było dobrze,więc po czym mniej więcej tak Ci sie stało?


(Łasta) #7

Mam tak po formacie.

Zolciak niewiesz gdzie dokladnie to wlaczyc ??


(Kuz5) #8

Ja tam stawiam na zworke dobrze przełożysz i na bank będzie widać partycje.


(Łasta) #9

zworki przestawialem na master nawet komp niechce sie wlaczyc a na slave jest tak jak opisalem na poczatku . :cry:


(Bdrk) #10

Na master nie ma prawa działać bo na master pracuje podstawowy dysk, a na slave moze ci nie dzialac bo sie żre z cd-romem, daj na primary slave, lub podłącz go na drugą taśme !!


(Łasta) #11

Pod ktora tasme podlaczyc kieszen i w jakiej kolejnosci?

Mam podlaczona pod ta sama co dysk podstawowy, w kolejnosci : plyta glowna-kieszen-dysk podstawowy.


(Zolciak) #12

No dokładnie nie wiem :frowning: Bo robiłem to już pewien czas temu z kumpem bo nigdy nie wiemy jak zworki podłączyć :slight_smile: Więc oczywiście na samym końcu trafiliśmy na zworkę odpowiednią. Sprawdzamy w BIOSie dysk jest potem w Windzie i kapa nie ma :smiley: I coś tam poszperaliśmy i było :slight_smile: Wiem że jak nie było go widać był podświetlony tak jak by na szaro chyba :smiley: Musisz tam pogrzebać trochę :slight_smile:


(Łasta) #13

Post nr 1:

Ja nawet tam go niemam podswietlonego na szaro, wogule go niema! !!

Post nr 2:

Jesli wiecie co zrobic to piszcie. PROBLEM niezostal jeszcze rozwiazany.

Post nr 3 :

To siedzi w Windowsie, ale niewiem gdzie??

POMOCY


Połączono

Asterisk


(pysiu) #14

na tym forum panuje taka zasada ze używa się icon_edit.gif


(system) #15

Łasta nie pisz jednego posta pod drugim

Jeśli chcesz coś dopisać użyj opcji "zmień"

Nie jesteś tu nowy, powinieneś wiedzieć czego się nie robi :evil:


(Asterisk) #16

Połączono