Dzielenie radiowki kablem bez routera

Witam.

Mam pytanie czy mozna pozdielic radiowke bez routera kablem i jak to mozna zrobic?

Przedtawie jasniej sytuacje:

Mam jeden normalny komputer na ktorym urzytkuje ja, jest on polaczony normalnie radiowka. Ostatnio zlozylem ze starych czesci komputer, posiada on sprawna karte sieciowa i chcialbym go podlaczyc do sieci za pomoca jakiegos kabla. Ten komputer moze byc wlaczony aby tamten mial internet, tyle ze radiowka zajmuje karte sieciowa ;/. Slyszalem ze isnieje jakies rozwiazanie bez zadnych routerow wi-fi bo to bezsensu jak 2. komputer stoi 3 metry od tego. Potrzebuje wiedziec :

1. Czy sie da?

2. Co jest potrzebne?

3. I jak to zrobic ?:stuck_out_tongue:

p0zdrawiam

Potrzebne rzeczy to:

1. Dwie karty sieciowe z wejściem RJ-45.

2. Kabel krossowany z dwoma końcówkami RJ-45.

To wszystko podłączyć…

A następnie skonfigurować komputery według tego poradnika: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=34&id=1&Mala+siec+domowa+w+Windows+XP

Tydzień temu zrobiłem to samo. Wszystko działa bez żadnego zarzutu.

ale chodzi o to ze 2 karty maja byc w jednym komputerze czy po jednej do tych komputerow

Po jednej karcie w komputerach, tzn. w pierwszym kompie karta s i w drugim karta s.

http://allegro.pl/item331177008_karta_sieciowa_rtl_8139.html

Taką kartę mam na jednym z dwóch komputerów.

No to by bylo zwykle polaczenie tyle ze u mnie na tym komputerze jest juz karta zajeta przez radiowke. Tak myslelem czy by przez taki “rozdzielnik” dzialalo?

p0zdr

A czy w tej karcie od radiówki jest jeszcze jakieś wejście? Wątpię.

http://www.napad.pl/ftp/img/server4portprzod.jpg

Te wejście w środku jest właśnie od tego kabla, co jest potrzebne. Zobacz, czy nie masz takiego z tyłu komputera, bo możliwe, że masz już wbudowaną [tak jak ja to mam].

Jeśli nie masz, to trzeba będzie dokupić kartę sieciową.

Dzielenie “radiówki” nie polega na “rozgałęzieniu kabla”, tylko poprawnej konfiguracji już na komputerze.

No mam takie wejscie i w jednym i w drugim komputerze, nie za bardzo zrozumialem ale chyba mam dokupic jeszcze jedna karte sieciowa do tego komputera co jest podlaczona radiowka bo ta karta jest juz zajeta przez radiowke? Tyle z tego zrozumialem.

p0zdr

Masz takie wejścia. Są wolne? Tzn. nic tam nie jest podłączone [do tych wejść] ?

W tym komputerze jest podlaczona radiowka i ona zajmuje karte sieciowa, natomiast w drugim komputerze jest wolne. I wlasnie chodzi mi o to zeby internet byl w drugim komputerze, a ten komputer moze byc wlaczony.

p0zdr

To jeśli wejście [karta sieciowa[ jest zajęte, to musisz dokupić. Jeśli wszystko podłączysz kablem bez routera, to żeby Internet był na drugim kompie, to pierwszy musi być włączony.

No wiem ze by musial byc wlaczony ale mi to w niczym nie przeszkadza ;]. Drugi komputer jest w tym samym pokoju wiec tylko kablem podlaczyc. No to pojde moze nawet dzisiaj i kupie ta karte, tylko problem moze byc przy podlaczeniu ;/. Ja sie podlacza tak jak np. karte graficzna? Czy jakos inaczej?

p0zdr (jest tu cos takiego jak “pomogl” ?:P)

wkładasz ją w wolny slot i już.