Dziwne dźwięki BIOSu


(Pchlaaoa) #1

Witam,

dzisiaj pojawił mi się problem z moim komputerem. Zacząłem jego modernizację i po dołożeniu RAM'u i zasilacza przyszedł czas na procesor. Jak wiadomo by włożyć nowy musiałem wyjąć stary - i tu pojawiły się schody. "Odblokowałem" radiator, no ale ten nie chce iść - ruszam, kręcę, wszystko delikatnie. W końcu przypomniała mi się rada z praktyk zawodowych - że trzeba czasem szarpnąć co i uczyniłem. Ku mojemu przerażeniu, pod spodem radiatora był przyklejony procesor - widać "wyrwałem" go ze slotu. Po włożeniu nowego procesora komputer już nie startuje. Na ekranie monitora pojawia się tylko "No signal", a BIOS wydaje ciągłe, krótkie, niekończące się dźwięki, czyli krótko mówiąc pika.

Po włożeniu starego procesora, ekran nadal czarny i dla odmiany BIOS nie pika.

Po tym podmieniłem pamięci, zasilacz, odłączyłem dysk i kartę graficzną, wyjąłem baterie i to chyba tyle.

Konfig:

płyta Gigabyte GA-M55S-S3 rev 2.0

karta Geforce 9400 GT 768 MB

4 GB RAM DDRII GoodRam 800 mhz CL5

BIOS Award - niestety dokładnej wersji BIOS'u nie jestem w stanie podać :wink:

procesor - Athlon X2 4850e (stary) i Athlon II X4 645 (nowy)

zasilacz - Fortron 400W

Moim zdaniem padła płyta, jednak mam nadzieję że nie - liczę że coś mi doradzicie :wink:


(Qba Lukaszczyk) #2

A czy chwilę po naciśnięciu przycisku zasilania wentylatory robią parę obrotów i stają?

Jestem prawie pewien, że popsułeś płytę.


(system) #3

Dżwięki wydawane w momencie inicjalizacji systemu przez płyty główne z biosem AWARD:

1 krótki beep - poprawne uruchomienie systemu,

2 krótke beep - błąd ustawień CMOS,

1 długi - 1 krótki beep - błąd DRAN,

1 długi - 2 krótkie beep - błąd karty graficznej lub połączenia z monitorem,

1 długi - 3 krótke beep - błąd klawiatury,

1 długi - 9 krótkich beep - błąd ROM,

4 długie beep - problem z wentylatorem CPU/Video

długi beep powtarzany - nieprawidłowo zainstalowany DRAM,

krótki beep powtarzany - problem z zasilaniem

Ale przeczuwam, że już po zabawie.

-- Dodane 04.08.2011 (Cz) 21:17 --

PS. Athlon II X4 645 nie ma na liście obsługiwanych procesorów.


(Tom837) #4

Witam

Te analizy piknięć-pierwszy raz się z tym spotykam.

Płyta robi padake-moje zdanie. Procka to się raczej tak nie traktuje-a zarazem płyty gł..

Płyta umarła, a prawdopodobnie kondensatory stabilizujące napięcie.

Ogólnie: płyta do wymiany. Szkoda, ale wina leży po Twojej stronie.

@Szymek1987

Aha, skąd wziąłeś te: 1 długi - "9 krótkich beep - błąd ROM"

Hm :smiley:


(system) #5

@tom615

Każdy producent biosu ma inne sygnały. Gdyby nie one nie wiedziałbyś co jest nie tak :slight_smile:

Wziąłem z Google, jest tego pewno pod hasłami "bios error" czy "bios sygnały".


(Pchlaaoa) #6

no też jestem zdania że tym szarpnieciem rozwaliłem gniazdo procesora przez co są zwarcia, tylko ciekawe czemu na starym procku nie pika :wink: i ta płyta na pewno obsługuje tego procka. mimo pikania z odgłosów slysze że system wstaje i procedura post chyba też idzie wiatraki chodza do momentu aż nie wyłącze pc czyli cały czas czas :wink:

Macie może do polecenia jakąś płytę pod moja konfiguracje wtedy ? moja nowa karta to radeon 4870

-- Dodane 05.08.2011 (Pt) 12:36 --

co sadzicie o asrock n68c-s ucc ?

przy okazji odświeżam

-- Dodane 05.08.2011 (Pt) 18:59 --

Że tak powiem - temat do zamknięcia, poradziłem sobie sam :wink: Niemniej dzięki za każdą pomoc :]


(system) #7

Płyta zadziałała, czy kupiłeś nową?