Dziwne kreski na ekranie przy podłączonym zasilaczu


(K Selerska) #1

Hej, 

od kilku dni mam dziwny problem z moim laptopem. Po podłączeniu zasilacza pojawiają się na ekranie dziwne kreski, przemieszczające się. Po odłączeniu zasilacza i odświeżeniu pulpitu problem znika. 

Załączam screen.

Laptop HP G72, Windows 7 Home Premium 64


(jakubgross) #2

Nie ma screen-a. :slight_smile: Czy masz orginalny zasilacz?


(K Selerska) #3

Zasilacz jest oryginalny. Gdy przełączyłam grafikę na tryb oszczędności to problem zniknął. Kreski wyglądały tak http://zapodaj.net/7f76207fcadd1.jpg.html


(jakubgross) #4

Dziwne daj jeszcze screen-a z ustawień zasilania może coś jeszcze da się zmienić, aby tryb nie był energooszczędny.


(K Selerska) #5

http://zapodaj.net/d66ac4b3261f2.jpg.html teraz wygląda to tak

W innych ustawieniach nic nie zmieniałam


(jakubgross) #6

Tam gdzie zrównoważony daj screen z zmień ustawienia planu.


(adamok) #7

Może to problem z grafiką? W trybie oszczędnym karta ma niższe taktowania, a jeśli podłączysz zasilacz karta pracuje z domyślnymi zegarami.  


(K Selerska) #8

http://zapodaj.net/6bfcdb487e71e.jpg.html

Proszę:)


(jakubgross) #9

Nie sądze, że to problem z kartą graficzną.

Pokąbinuj z ustawieniami planów zasilania.

Zmień jasność i zobacz jak będzie.


(K Selerska) #10

Chyba jest już ok:). Dzięki za pomoc:)


(K Selerska) #11

Problem wrócił…wiec to chyba coś z zasilaczem.

Przełączyłam kompozycję na podstawową windows 7 i paski zniknęły, kiedy przełączę spowrotem na aero to znowu się pojawiają.


(jakubgross) #12

Może jakiś wirus?

OTL - Raport obowiązkowy:


(drunkula) #13

Ja bym obstawiał raczej sprzętowo…

  • przegrzewająca się grafika

  • czy “to” zdarza się kiedy zasilacz nie jest podłączony? Wtedy problem może być z gniazdem zasilania / zasilaczem.

  • czy komp był ostatnio rozbierany? Jeżeli tak, to rozkręcić, poprawić taśmę między mobo a matrycą (raz na podobne kwiatki pomogło nawet samo dokręcenie śrubek na zawiasach i po stronie matrycy).

 

Wirus robiący głupie numery zamiast wykraść dane? Poczułem się 20 lat młodszy :wink:


(K Selerska) #14

Spróbuję rozpisać to jasno:)

Te wzorki pojawiają się gdy:

-laptop jest podłączony do zasilacza i ma ustawioną z którąś z kompozycji AERO, obsługującej przezroczystość. Czyli tak jak na pierwszym screenie, który zamieściłam gdzieś na początku wątku. Problem znika, gdy przełączę grafikę na podstawową kompozycję win7 http://zapodaj.net/4614b50254588.jpg.html, lub gdy odłączę zasilacz. Laptop nie był rozbierany, rozkręcany, nie spadł, nie palił się, nie dymił, nie był zalany:)…po prostu pewnego pięknego dnia włączyłam go i się zaczęło;)

 

OTL-http://www.wklej.org/id/1310434/http://www.wklej.org/id/1310436/


(jakubgross) #15

Log wydaje się czysty.

Zainstaluj AdwCleaner kliknij Szukaj następnie Usuń. Daj link do raportu, który wyskoczy na koniec.


(K Selerska) #16

http://www.wklej.org/id/1310501/ proszę


(jakubgross) #17

To na pewno nie wirus. Logi czyste. AdwCleaner nic nie znalazł. Zainstaluj HWMonitor i daj screen-a z wszystkich temperatur.

Być może laptop się grzeje.


(K Selerska) #18

http://zapodaj.net/0e0530f5dbf80.jpg.html proszę


(jakubgross) #19

Temperatura wszędzie wysoka. Grafika aż 61 stopni. To może być powodem tych kresek. Najlepiej będzie jak oczyścisz chłodzenie w swoim laptopie. Zajrzyj TUTAJ. Kup pod laptopa podstawkę chłodzącą.


(K Selerska) #20

Przy niskiej temperaturze dzieje się tak samo…poza tym dlaczego dzieje się tak tylko na podłączonym zasilaczu? I przy określonej kompozycji? To mnie zastanawia.