dziękuję
zaraz podam tę wklejkę
Link do wklejki z plikiem eng-bok.php
podać też tam plik capthy ??
No teraz kod jest czytelny, tylko nie wiem czego konkretnie teraz oczekujesz. Z grubsza zerknąłem w niego i powiem tak, captcha tutaj właściwie nie istnieje.
akurat w tym kodzie jej nie ma to wiem …może podeślę resztę plików we wklejce “dziś” około 6-7pm ?
Ale w jakim celu, czego oczekujesz?
sprawdzenia ewentualnego błędnego użycia tej mojej captchy
Nie dałeś skryptu captchy, albo linka do jej dokumentacji. Nikt też nie będzie siedział nad jakimś starym skryptem i szukał błędów bo błędem jest przestarzały mechanizm rozróżniania użytkowników i botów. Tutaj nic nie pomoże poza nowoczesną captcha. Właściwie to bez obaw w obecnej sytuacji możesz ją ze strony wywalić bo ona nic nie zmienia.
Chcesz się pozbyć spamu, to już wiesz co musisz zrobić - dodać lepszą captche.
Jeśli dalej będą jakieś problemy to pewnie bez zmiany skryptu shoutboxa się nie obejdzie.
W ogóle całą stronę warto byłoby zaktualizować, dodatkowo brak Ci certyfikatu SSL na serwerze, więc niedługo strona i tak nie będzie wyświetlana w większości przeglądarek.
o braku certyfikatu SSL wiem
zapewne z jego braku wtedy zniknie 3/4 stron z netu
a co do tego skryptu shoutboxa - to chyba z niego zrezygnuję wg twojej sugestii
dzięki choć za taką pomoc
Nie musisz rezygnować po prostu dodaj dobrą captche np. tą do której linka Ci podałem, a nie wynajdujesz jakieś z archiwum x o których dawno sam autor zapomniał a co dopiero inni ludzie.
dlatego chciałem uzyskać opinię o ten nowszej wersji shoutboxa i tam dodać tę nową capthę
Tylko ten do którego link podałeś dla bota nie będzie robił większej różnicy. Wszystko co polega na przepisaniu tekstu z obrazka dzisiaj nadaje się do kosza.
dlatego piszę o dodaniu w tym nowym shoutboxie captchy z twojego linku
Źle musiałem zrozumieć w takim razie. Tą captche możesz też dodać do obecnego sb, ale jak już chcesz. Nie ukrywam trochę odradzam dodanie nowego sb bo może się coś posypać. Jeśli więc jesteś z obecnego zadowolony i chcesz tylko pozbyć się spamu ograniczyłbym się do zmiany captchy.
SB zmieniałbym razem z całą stroną. Jednak jak wspomniałem to Twoja decyzja i zależy od tego czy chcesz się bawić. patrząc po obecnej formie strony boję się, że nowy sb może Cię trochę przerosnąć, ale do odważnych świat należy .
A wiara - choćby w siebie - góry przenosi
W dzisiejszych czasach ssl to nie problem, gdy masz do dyspozycji Let’s Encrypt.
do tego trzeba jeszcze “przeryć” trochę kodu na stronie
Kod na stronie? Mnie się zawsze wydawało, że SSLa podpina się pod serwer www, ale może mnie się tylko tak wydaje Chyba że chodzi Ci o linki w kodzie? To jest też do załatwienia chociażby sedem W SQLu też można to szybko ogarnąć.
chodziło mi rzeczywiście o linki w kodzie
Co do serwera .- postawiony jest nie w PL a w Au więc nie chciałbym za bardzo tam wojować
To nie ma znaczenia gdzie jest serwer. SSLa i tak generujesz dla domeny. W każdym razie z SSLe warto zacząć od podpięcia pod domenę na webserwerze. Linki zawsze możesz sobie później ogarnąć.
zapytam - chyba nieskromnie - jak będę na tym etapie mogę liczyć na pomoc ?
Myślę, że tak, ale to już temat bardziej do działu serwery. Ja tu zajrzałem przypadkiem