Dziwne modyfikacje CHMOD

dziękuję
zaraz podam tę wklejkę
Link do wklejki z plikiem eng-bok.php
podać też tam plik capthy ??

No teraz kod jest czytelny, tylko nie wiem czego konkretnie teraz oczekujesz. Z grubsza zerknąłem w niego i powiem tak, captcha tutaj właściwie nie istnieje.

akurat w tym kodzie jej nie ma to wiem …może podeślę resztę plików we wklejce “dziś” około 6-7pm ?

Ale w jakim celu, czego oczekujesz?

sprawdzenia ewentualnego błędnego użycia tej mojej captchy

Nie dałeś skryptu captchy, albo linka do jej dokumentacji. Nikt też nie będzie siedział nad jakimś starym skryptem i szukał błędów bo błędem jest przestarzały mechanizm rozróżniania użytkowników i botów. Tutaj nic nie pomoże poza nowoczesną captcha. Właściwie to bez obaw w obecnej sytuacji możesz ją ze strony wywalić bo ona nic nie zmienia.

Chcesz się pozbyć spamu, to już wiesz co musisz zrobić - dodać lepszą captche.
Jeśli dalej będą jakieś problemy to pewnie bez zmiany skryptu shoutboxa się nie obejdzie.

W ogóle całą stronę warto byłoby zaktualizować, dodatkowo brak Ci certyfikatu SSL na serwerze, więc niedługo strona i tak nie będzie wyświetlana w większości przeglądarek.

o braku certyfikatu SSL wiem
:wink: zapewne z jego braku wtedy zniknie 3/4 stron z netu
a co do tego skryptu shoutboxa - to chyba z niego zrezygnuję wg twojej sugestii
dzięki choć za taką pomoc

Nie musisz rezygnować po prostu dodaj dobrą captche np. tą do której linka Ci podałem, a nie wynajdujesz jakieś z archiwum x o których dawno sam autor zapomniał a co dopiero inni ludzie.

dlatego chciałem uzyskać opinię o ten nowszej wersji shoutboxa i tam dodać tę nową capthę

Tylko ten do którego link podałeś dla bota nie będzie robił większej różnicy. Wszystko co polega na przepisaniu tekstu z obrazka dzisiaj nadaje się do kosza.

dlatego piszę o dodaniu w tym nowym shoutboxie captchy z twojego linku

Źle musiałem zrozumieć w takim razie. Tą captche możesz też dodać do obecnego sb, ale jak już chcesz. Nie ukrywam trochę odradzam dodanie nowego sb bo może się coś posypać. Jeśli więc jesteś z obecnego zadowolony i chcesz tylko pozbyć się spamu ograniczyłbym się do zmiany captchy.
SB zmieniałbym razem z całą stroną. Jednak jak wspomniałem to Twoja decyzja i zależy od tego czy chcesz się bawić. patrząc po obecnej formie strony boję się, że nowy sb może Cię trochę przerosnąć, ale do odważnych świat należy :wink: .

1 polubienie

A wiara - choćby w siebie - góry przenosi :slight_smile:

W dzisiejszych czasach ssl to nie problem, gdy masz do dyspozycji Let’s Encrypt.

do tego trzeba jeszcze “przeryć” trochę kodu na stronie :wink:

Kod na stronie? Mnie się zawsze wydawało, że SSLa podpina się pod serwer www, ale może mnie się tylko tak wydaje :wink: Chyba że chodzi Ci o linki w kodzie? To jest też do załatwienia chociażby sedem :wink: W SQLu też można to szybko ogarnąć.

chodziło mi rzeczywiście o linki :slight_smile: w kodzie
Co do serwera .- postawiony jest nie w PL a w Au więc nie chciałbym za bardzo tam wojować

To nie ma znaczenia gdzie jest serwer. SSLa i tak generujesz dla domeny. W każdym razie z SSLe warto zacząć od podpięcia pod domenę na webserwerze. Linki zawsze możesz sobie później ogarnąć.

zapytam - chyba nieskromnie - jak będę na tym etapie mogę liczyć na pomoc ?

Myślę, że tak, ale to już temat bardziej do działu serwery. Ja tu zajrzałem przypadkiem :wink:

1 polubienie