Dziwne rwanie


(Graffix) #1

Witam wszystkich użytkowników. Mam problem ze swoim sprzętem i nikt nie potrafi mi podpowiedzieć, co mam zrobić. Może więć tutaj znajdzie się ktoś, kto wie o co biega?

Otóż tak, mam problem z kompem a ściślej mówiąc objawy są takie, że np. podczas słuchania muzyki z Windows Media, czy Winampa (muza w MP3 na dysku twardym), kiedy próbuję coś w tym czasie skopiować na dysk z płyty CD, to muzyka zaczyna się rwać. Nie są to małe zakłócenia, jakie miałem na swoim starym kompie a poważne zakłócenie, rwanie, zniekształcenie które ustaje, gdy skończy się kopiowanie.

Co gorsza, zauważyłem coś takiego również podczas gier. Przy minimalnych parametrach przycinają się niewiele mniej niż przy wyższych wymaganiach. Od razu dodam może, jaki mam sprzęt, by nie było wątpliwości:

Procek Pentium IV 2400

Płyta Microstar 865

Karta grafiki GeForce 5200

Pamięc 500 DDR

Stawiam w realu dobry browar każdemu, kto pomoże mi ten problem rozwiązać. I oczywiście, mówię wielkie DZIĘKUJĘ.


(Mateusz12g) #2

Najlepiej byłoby nie kopiować w tym czasie. Ewentualnie, możliwie że masz za słabe chłodzenie procka. Winamp dość mocno obciąż procesor.

Być może to przez windowsa. Sformatuj dyski i nagraj go jeszcze raz. Jak to nie pomoże, to raczej masz coś ze sprzętem.


(Graffix) #3

Problem w tym, że formatowałem, stawiałem na nowo partycje i nic to nie dało. Dziwi mnie to, ponieważ mój stary komp z prockiem 333 nie miał takich problemów, dusił się, ale nie aż tak. A ten, kilka razy szybszy nie wyrabia...

No i to chyba nie jest kwestia ani winampa, ani innych plejerów, nawet po deinstalu nic się nie zmienia a to samo dotyczy także gier. Przy takich parametrach, niemożnośc zagrania w Dooma 3 nawet na rozdzielczości 640/480 i minimalnych detalach to raczej jest mało prawdopodobna


(Farall) #4

dinx mnie to "rwanie" za bardzo nie dziwi. mp3 mocno obciąża proca, do tego dysk musi jednocześnie nagrywać z CD i odtwarzać muzykę, wszystko to leci przez procesor... Mam takie same objawy u siebie (choć sprzęt troche słabszy niż twój, to prawda).

A miałeś na nim ten sam system operacyjny?

Nie napisałeś, czy było tak zawsze czy kiedyś nie, a problem pojawił się dopiero po czasie? Powinna pomóc (troszkę) defragmentacja dysku, o ile jeszcze nie robiłeś. Sprawdź w Menadżeże Urządzeń czy dysk działaja w trybie DMA (o ile to dysk IDE oczywiście).

No i ogólnie - czy masz wszedzie poinstalowane nowe sterowniki? Do płyty gł, dźwieku, grafy...


(Grzesiek220) #5

czy wyście wszyscy oszaleli?!

dinx ma Pentium IV 2400!!

winamp ma spowalniać system? kopiowanie? przy takim sprzęcie nie ma szans!!

to jest problem sprzętowy, system zmieniałeś- a zmieniałeś stery? (grafika, muza, chipset), nie ma szans na to żeby to był ociążony procek i dlatego tak rwało. zacznij najpierw od zmiany wersji winampa, po za tym winamp nie jest głupi ( :wink: ) czasem nawet jak porządnie obciązy procka, i wszystko może stawać, rwać, ale winamp będzie grał dalej.

zacznij od wersji winampa, później to mogą być stery muzy.

ja jak kupiłem nową grafikę, to na oryginalnych sterach wieszało mi system, serwis znalazł lepsze stery- dalej było to samo. dopiero po 3tygodniach walki znalazłem odpowiednie configi- dopiero wtedy grało i buczało.

pozdrawiam i nie poddawaj się

masz mocny (w miare) system i nie daj się.


(Graffix) #6

Nie, to nie jest na bank normalne. Zwłaszcza, ze kupowałem kompa z kumplem, który montował dokładnie to samo i jemu sie nic takiego nie dzieje.

System mam WinXP. Sterowniki wszystkie, bios na default.

A gdzie sprawdzić to DMA? Szukam w menadżerze ale chyba jestem ślepy. Tak, mam dysk IDE

no właśnie, ten sprzęt jest w miarę mocny, nie powinno nic rwać, a już na pewno nie tak. winamp odinstalowany, na windows media player i paru innych, małych plejerach to samo. :frowning:

ze sterownikami do grafy próbowałem już różnymi, od standardowych do omegi, nic nie dało. nie wiem, może mam coś w biosie źle ustawione, może jakiś mostek źle wgrany? nie mam pojęcia ...:frowning:


(Qbek50) #7

ja mam P4 2,80 GHz HT i też mi sie ten problem pojawiał. Ale ostatnio już nie .Sam nie wiem dlaczego tak sie działo :wink:


(Graffix) #8

a modernizowałeś coś, update'owałeś? jakieś nowe stery, nowa konfiguracja?


(Qbek50) #9

nie, po prostu sam sie problem rozwiązał. Szkoda ze nie wiem co...


(Farall) #10

Menadżer urządzeń ->kontrolery IDE ATA/ATAPI ->Podstawowy/pomocniczy kanał IDE ->Właściwości ->zakładka "Ustawienia zaawansowane"


(JNJN) #11

Pytania.

Sprawdzałeś sprzęt pamięć,dysk na błędy oraz system.

Sprawdzałeś w menadzeże urządzeń jakie są transfery dysku i napędów,czy prawidłowe bo może pracują w PIO i tu problem.

Czy wgrałeś stery najnowsze do płyty głównej.

W biosie się nie bawiłeś,zresetuj go na default i ustaw co trzeba.

Napędy i tryby pracy ustaw na auto.

Jak podpięte są na taśmach dyski i napędy,może się gryzą lub konflikt.

http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/podl ... econf.php3

http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=9206

http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=9206

Nowy system postaw tak.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=25048

UPDATE

Sprawdź taśmy sygnałowe napędów i wtyczki zasilające bo może tu problem,najlepiej podmień na inne.

I fatycznie to co kolega pisze niżej,odinstaluj zintegrowaną karte muzyczną - wszystko dokładnie, wylącz ją w biosie na disabled i sprawdź komp na karcie muzycznej PCI.


(Sebcio12345) #12

Witam, ja też miałem taki problem i rozwiązanie polegało na zmianie zintegrowanej karty dźwiękowej na mojej płycie ASUS. Karta dźwiękowa zintegrowana, jest blisko osadzona garfiki i sie grzeje dlatego powstaje problem, tak mi uświadomiono na jamiś zachodnim forum. Po wysłaniu mojej płyty do serwisu, stwierdzili ze jest wszystko ok. U nich testowanie płyt odbywa sie bez obudowy kompa, grafy itd, więc wszystko niby jest ok. Po zakupie karty muzycznej i wyłaczeniu zintegrowanej w biosie problem zniknął. A rwało mi coraz częściej, nagle przerwa na jakiś miesiąc i znowu. Pozdrawiam sebcioseb


(Graffix) #13

Dziękuję Wam bardzo za pomoc. To są nowe pomysły, więc muszę je wcielić w czyn i zobaczymy...

--- Post 2 ------

sebcioseb, jesteś wielki! wyłączyłem zintegrowaną muzykę i nagle komp zaczął szaleć. męczyłem się z tym parę miesięcy, teraz czuję się tak, jakbym miał nowego kompa! oczywiście, dzięki wszystkim pozostałym za porady!

pozdrawiam

swoją droga, jak można tak zrobić płytę, by muzyka grzała inne urządzenia, nonsens.


Używaj funkcji zmień. Lazikar