Dziwny komunikat przy starcie!


(Michalrub) #1

Witam, zaraz po uruchomieniu komputera, na planszy startowej zaczoł mi si epojawiać komunikat:

"Secondary IDE channel no 80 conductor cable instaled.

Display switch is set incorectly.

Press F1 to continue, press DEL to bios"

Poza tym jednocześnie, zmieniła się data systemowa, większość programów pojawiała sie jako nowozainstalowane. Uruchomiłem ostatnia poprawnie działającą konfigurację i nic.

Dysk sprawdziłem programem HDDlife i jest wszystko ok.

Nie zauważyłem znacznego spowolnienia pracy komputera.

Czy ktoś może mi to wyjaśnić.


(huber2t) #2

Podaj log z Hijackthis


(Roomunho) #3

a nie grzebałeś w kompie ostatnio? przestaw zworkę w najprawdopodobniej napędzie optycznym (bo te są zazwyczaj podłączane jako SECONDARY) z CABLE SELECT na MASTER jeśli masz jeden napęd, lub jeśli masz dwa to jeden jako master a drugi jako SLAVE. a propos daty systemowej, to bios nie był resetowany? jeśli nie, to masz chyba problem z baterią na płycie głównej i należałoby ja wymienić


(Michalrub) #4

Podaję log z Hijacka:

W kompie nie grzebałem, zworki mam cały czas ustawione tak samo. Bios - u także nie resetowałem.

Pozdrawiam


(huber2t) #5

W logu czysto, to jednak musi być wina sprzętowa


(Michalrub) #6

Czy dobrze rozumuję, ten komunikat dotyczył tylko secondary IDE, czyli u mnie dwa napędy optyczne ??

Tak na nawiasem, po kłopocie, bo po kolejnym restarcie, komunikat zniknął. :smiley:

Dzięki za dobre rady.

W dniu 13.05.2008 , o godzinie 7:13 został dopisany post przez misiu1

Kurcze, wczoraj wieczorem juz sie dobrze uruchamiał, a dzis znowu prawie to samo, z małą zmianą, zamiast display.....itd jest CMOS checsun error - Defult loaded.

I znowu zmiana daty, i te programy jak wcześniej. :frowning:


(huber2t) #7

Ja ci powtarzam że to nie jest wina wirusów, tylko czegoś innego