Dźwięk w win7 - tragedia jakości!

Witam :frowning:

Zrobiłem już dzwiek 5,1 gdy testuję glosniki to ładnie odtwarza jednak z takich programow jak winamp, WMP, ogolnie gry/filmy i tak dalej. Dźwięk jest w fatalnej jakości. Wszystkie glosniki graja ale jest to jakos porównywalna do telefonu komórkowego :confused:

Jak to rozwiązać? Na XP wszystko grało w max jakości

Dodane 05.02.2010 (Pt) 19:27

dzwiekproblem.jpg

Jak widać na SS HD realtek audio nie reaguje…

Podaj nazwę płyty głównej… kiedy bł instalowany system ? ( stery chipsetu instalowałeś ? )

nowyobrazmapybitowejoo.png

Tak wyglada ustawienie, gdy odtwarzam ten testowy dzwiek w kazdym glosniku to jakosc jest super! ale gdy zamykam to okienko to dalej jest szara rzeczywistość :confused:

Dodane 05.02.2010 (Pt) 19:48

system zainstalowałem godzine temu, płyta to:

EP41-UD3L, instalowałem tylko sterownik dźwięku gdyż jakość od poczatku byla cienka ale nic to nie dało, jedynie dodało mi tego managera do pasku. Poza tym nie instalowałem nic bo wszystko dziwnym trafem działa :slight_smile:

masz GG ?

tak mam GG, dzięki za chęci ale dzwiek jest juz ok… odznaczyłem tą opcję “Głośniki surround” i działa ale jest jeszcze jeden mankament związany nieco z dźwiękiem ale to założę następny temat gdyż chodzi o mikrofon. Dzięki :slight_smile:

http://www.gigabyte.pl/products/mb/driv … os=win7_32 - wejdź na tą stronkę i pobierz Intel INF installation a następnie zainstaluj ( restart kompa ). Nastepnie zainstaluj sterowniki dźwięku : Realtek Function driver for Realtek Azalia audio chip pamiętając jednocześnie aby stare ( te które masz zainstalowane ) odinstalować a rejestr systemowy przeczyścić CCleaner -em… Reszta to już konfiguracja w Menadżerze Raltek HD Audio

A tak na marginesie , dopóki nie zainstalujesz odpowiednich sterowników nie rozwiąrzesz problemów z mikrofonem…