ECS 755-A2 i problem z napędem DVD SATA

Witam!

Mam płytę ECS 755-A2 i nagrywarkę LG pod port SATA i gdy do komputera jest to podłączone to zawiesza się na ekranie odczytywania dysków i napędów.

Odczytuje nazwę ale dalej nie idzie, ani BIOS, ani boot… Napęd działa na 100%, sprawdzałem na 2 kompie, kable też, porty na płycie też…

Dysk SATA Samsung F3 500GB chodzi bez problemów na obu portach więc nie wiem o co chodzi… Pod porty ATA nic nie jest podłączone.

Zworek żadnych nie ma w napędzie, nie chce się odpalać po podpięciu napędu, nie wiem czego to wina, kable oba sprawne…

Płyta ma najnowszy BIOS z odblokowanymi funkcjami (do OC :smiley: ) i nie mam pojęcia czego to wina i jak to naprawić…

Reset CMOS też nic nie daje, mieszanie w BIOSie też nie daje pożądanych efektów, nie mam pojęcia co z tym zrobić…

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :wink:

EDIT:

I to też nie wina zasilacza jakby co, mam 300w Delte trzymającą napięcia (sprawdzane miernikami :stuck_out_tongue: )

masz podłączony przez przejściówkę, podłącz do innego gniazda, zresetuj ustawienia biosu

tylko zasilanie… i zamiana ich też nic nie daje a adapter z molex na sata działa…

po przespaniu się wykombinowałem tak, że może płyta obsługuje tylko dyski sata a napędów nie i trzeba przejściówkę z SATA na ATA i wtedy ruszy (bo napędy ATA zawsze na tej płycie działały, nigdy nie sprawdzałem napędów sata) ale przed kupnem nie mam pewności że będzie śmigać… miał ktoś podobny problem?

EDIT:

śmiga elegancko :smiley:

ta przejściówka pomogła tak?

oczywiście, do teraz śmiga jak ta lala :wink:

kupiłem ją za jakieś parę złoty (taka czerwona płytka podpinana do portu ATA)