Ekran błędu STOP ? Proszę o pomoc


(Tofik016) #1

Witam. Od jakiegoś czasu problem zaczął się nasilać coraz częściej. Pojawia się on wtedy kiedy uruchomię jakąkolwiek grę np. FIFA. Wyskakuje niebieskie tło a na nim pisze białymi literami coś takiego:

Pisze że pojawił się ekran błędu STOP. Jeżeli widze to pierwszy raz to reset a jeżeli nie to mam sprawdzić czy mam wystarczająco dużo miejsca na dyskach (mam!). Jeżeli sterownik jest zidentyfikowany w komunikacie STOP to wyłącz go albo zaktualizuj sterownik, spróbuj zmiany karty wideo. Skontaktuj sie z dostawcą sprzętu w sprawie aktualizacji systemu BIOS. Wyłącz opcje pamięci systemu BIOS takie jak buforowanie i przenoszenie (?). Jeżeli chce usunąć składniki musze użyć trybu awaryjnego.

STOP: 0x0000008E (0x0000005, 0xBF9C1761, 0XF025BC00, 0X00000000)

Jeszcze jak gram np. w FIFE to gra się automatycznie wyłącza i wyskakuje szara rama że wystąpił błąd z FIFA07.exe. Wtedy mam 2 opcje o wyboru: wyślij komunikat o błędzie lub nie wysyłaj. Taki sam problem wyskakuje dość często tyle że z przeglądarką czyli Firefox.exe. Wtedy wyłącza mi przeglądarkę. Proszę o dobre porady dotyczące mojego problemu. Pozdrawiam.


(Zvhirek) #2

Zapoznaj się z tym i wklej nam raport.

http://forum.purepc.pl/temat/FAQ/8/Debu ... try1167930


(Tofik016) #3

Tych minidump'ów mam kilka na komputerze. Dam na razie jeden raport a jeżeli trzeba to zrobię raporty pozostałych minidump'ów.

Microsoft ® Windows Debugger Version 6.9.0003.113 X86

Copyright © Microsoft Corporation. All rights reserved.

Loading Dump File [C]

Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available

Symbol search path is: *** Invalid ***

****************************************************************************

* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *

* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *

* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *

****************************************************************************

Executable search path is:

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 2) UP Free x86 compatible

Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS

Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x805531a0

Debug session time: Tue Jun 10 18:22:11.421 2008 (GMT+2)

System Uptime: 0 days 0:33:51.010

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

Loading Kernel Symbols

..................................................................................................................

Loading User Symbols

Loading unloaded module list

.............

Unable to load image portcls.sys, Win32 error 0n2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for portcls.sys

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for portcls.sys

*******************************************************************************

* *

* Bugcheck Analysis *

* *

*******************************************************************************

Use !analyze -v to get detailed debugging information.

BugCheck 100000D1, {206c644d, 2, 0, f4620491}

***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.

*************************************************************************

*** ***

*** ***

*** Your debugger is not using the correct symbols ***

*** ***

*** In order for this command to work properly, your symbol path ***

*** must point to .pdb files that have full type information. ***

*** ***

*** Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not ***

*** contain the required information. Contact the group that ***

*** provided you with these symbols if you need this command to ***

*** work. ***

*** ***

*** Type referenced: nt!_KPRCB ***

*** ***

*************************************************************************

*************************************************************************

*** ***

*** ***

*** Your debugger is not using the correct symbols ***

*** ***

*** In order for this command to work properly, your symbol path ***

*** must point to .pdb files that have full type information. ***

*** ***

*** Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not ***

*** contain the required information. Contact the group that ***

*** provided you with these symbols if you need this command to ***

*** work. ***

*** ***

*** Type referenced: nt!_KPRCB ***

*** ***

*************************************************************************

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Probably caused by : portcls.sys ( portcls+1491 )

Followup: MachineOwner



(Zvhirek) #4

Wyczytałem takie rzeczy :

Sprawdź też to

viewtopic.php?f=13&t=210704