Enemy Territory i czarny ekran


(Kicior) #1

Witam,

otóż nigdy nie miewałem problemów z gra, ale teraz mam.

W ostatnich kilku dniach, co spróbowałem zagrać, to się nie dało. Tzn. grałem chwilę, a potem totalna zwiecha obrazu i chyba też komputera [Num Lock, Caps Lock nie odpowiadały również). Tak było bodajże 2 lub 3 razy co próbowałem zagrać.

Dzisiaj. Niby w porządku, zalogowałem się do serwera i.. dołączam do drużyny. To było bezproblemowe, jednak potem jakiś ruch i się zawieszało na jakiś czas, uspokoiło się na ~2 sekundy, i znowu na dobre 20 sekund się zawiesza. To wyłączyłem [a właściwie zakończyłem zadanie] i jeszcze raz włączyłem. Co widzę? Czarny ekran, definitywnie nic nie widać, ale wejście do Menedżera Zadań było bezproblemowe. Kolejne włączenia, znowu się nie włącza.

Następnie usunąłem i zainstalowałem grę na innym dysku, włączam i także nie ma obrazu [ale głos jest].

Potrzebuje pomocy. :wink:

Dziękuję, Kicior.


(Michal K) #2

Usuń i zainstaluj ponownie. Może instalowałeś jakieś dodatki i inne rzeczy. Mi też czasami się psuje ET jak za dużo poinstaluje badziewia :stuck_out_tongue: Spróbuj odinstalować i zainstalować ponownie, może będzie działać :wink:


(Kicior) #3

Już to zrobiłem i spróbowałem włączyć “czystą” grę, tzn. to co miałem od razu po zainstalowaniu, bez żadnych dodatkowych plików co się mogą ściągać podczas grania.

Nie pomogło w ogóle.


(Krzysiekaczor) #4

A stery? Jak z innymi grami?


(Kicior) #5

Wszystko w porządku z nimi, a w inne gry nie gram, więc nie wiem na daną chwilę za bardzo jak się sprawują.

Nie dawno wyłączałem też kilka kolejnych usług systemowych, ale to chyba nie ma nic z tym wspólnego (?).

Dodam, że poza przypadkiem wyżej komputer mi się nigdy nie zawiesił.


(Błażej) #6

Zainstaluj jakąś inną gre

Wygląda na zbyt mocne przeciążenie komputera w wyniku czego się zacina


(Kicior) #7

Dzisiaj włączyłem grę i się normalnie otwiera, jest obraz, dołączam do serwera i się przywieszał, aż się zawiesił.

Później zainstalowałem i odpaliłem Football Managera. Chodził wolno, bo zawsze chodził wolno. Ale czy wolniej niż to kiedyś było? Ciężko powiedzieć, nie widzę porównania. Grałem coś przez 10 minut, 1 mecz i obraz był cały czas, wszystko w porządku.

W ET czasami pisało mi kiedyś po wyłączeniu gry, że minimalna wartość pamięci wirtualnej jest za mała i zostanie powiększona, ale program dobrze chodził.

Co teraz powiecie?.. :slight_smile:


(Błażej) #8

Zanim wejdziesz na serwer wpisz w konsoli:

/com_hunkmegs xxx

Zamiast “xxx” wpisz połowe warości pamięci ram


(Kicior) #9

Zrobiłem tak [i zrestartowałem ET po tym, bo pisało] i nic.

Dodam tylko, aby nie było wątpliwości, że problem nie występuje tylko na jednym serwerze, a na każdym w którym próbowałem grać (czyli 3 różnych).


(Błażej) #10

Przeinstaluj. ZAinstaluj patche 2.60 i 2.60b i wbij się na etpro


(Moszeusz) #11

Radze ci włączyć z powrotem te usługi systemowe które wyłączyłeś. Na pewno to nie wina komputera w końcu inne gry działają, a ET nie ma wielkich wymagań.


(Kicior) #12

Dziwna sprawa.

Dzisiaj znalazłem trochę czasu i miałem zrobić tę przeinstalkę/powłączanie usług, ale co?

Włączam popołudniem grę i gram. Godzinę temu, również. Gra chodzi jak za czasów, kiedy dobrze chodziła i nie można narzekać. Nie rozumiem tego trochę za bardzo, bo zawsze przed graniem ustawiam podwyższony priorytet zadania i najwyższy priorytet dla Winampa oraz zamykam niepotrzebne rzeczy, czyli zostaje ogółem 27 procesów i się gra, ale ostatnio przy takich ustawieniach były zwiechy (stąd ten temat), a dzisiaj wszystko w porządku.

Ktoś ma jakieś domysły na sensowną przyczynę?


(Kicior) #13

Dzisiaj się zawieszało, później grałem jeszcze raz i niby w porządku, tylko na koniec wyszło mi z gry i takie okienko (już je wcześniej raz widziałem):

5333b6344b7626c4med.jpg

Link do większego zdjęcia. (klik!)


(Błażej) #14

Zainstaluj te biblioteki i najnowsze stery do karty graficznej