/etc/fstab - błąd


(Nomenomen77) #1

może mi ktoś powiedzieć gdzie tu jest błąd (wywala podczas uruchamiania że jest błąd w 7 linii) a ja się na tym nie bardzo znam... i czy to powoduje że nie moge podmontowac partycji ntfs??

/etc/fstab

# This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details

LABEL=/ / ext3 defaults 1 1

/dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0

/dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0

/dev/proc /proc proc defaults 0 0

/dev/sys /sys sysfs defaults 0 0

LABEL=UBLIC "-//W3C// swap swap defaults 0 0

/dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,utf8,managed 0 0

/dev/hdd /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0

/dev/hdb /media/cdrecorder1 auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0

aaa

mam 2 dyski 80GB (partycje ntfs) 20GB (swap i ext3) floppy CD-R, DVD-R


#2

Prawdę powiedziawszy pierwszy raz widzę takiego fstaba, ale na moje oko, to przed tym UBLIC powinno być P

Ps. Co to za distro?


(Nomenomen77) #3

Aurox 11.1... właśnie wywala że jest w 7 lini bład.... nie dało się go nadpisać więc go wyłączyłem przy starcie... i co?? dopisze to P.. :slight_smile:

chyba przedobrzyłem z tym fstab-em... nie odpala mi Auroxa

wyskakuje, że jest błąd w linii 7 (to samoco wcześniej) i jeszcze jakieś warning.. coś tam.. nie nadążam doczytać co...


(Czarno to widzę...) #4

Najprościej wyrzucić/zakomentować ten siódmy wiersz

## LABEL=UBLIC "-//W3C// swap swap defaults 0 0

i zastąpić go takim:

/dev/hdxX swap swap defaults 0 0

Oczywiście zamiast iksów musisz wstawic literę dysku i numer partycji.


(Nomenomen77) #5

naprawiłem distro z LiveCD.. już odpala... ale w 7 linii dalej jest błąd... chyba go już tak zostawie bo po wpisaniu porady od czarno to widze wywalało że błąd i że ignoruje wpisy w fstab