Expressivo nie czyta mi napisów w filmie

Zainstalowałam na próbę “Expressivo” z polskimi głosami .W ALLPlayerze zaznaczyłam co trzeba ale nie słychać próbnego tekstu. Poza filmami wszystko inne czyta.Co jest nie tak?

Musi byc Allplayer od wersji 2.3 w zwyż. Ustawienia > lektor > włącz lektora > ok

Ale EXPRESSIVO jest SAPI5 a Allplayer nie za bardzo działa z SAPI5 tylko z SAPI4 - musiałbyś miec IVONE

Z SAPI5 najlepiej działa KMPlayer - do niego to nie trzeba miec nawet żadnego programy, wystarczy że zainstalujesz głas systemowy np Agata 22 kHz która w/g mnie czyta najlepiej (po zainstalowaniu trzeba w systemie w mowie przestawic SAMA na AGATE) A jakbys instalowal KMPlayera to uwazaj bo pod koniec pyta o instalacje paska e Explorera to nie instalu tego

ALLPlayer wersja 4.2,wszystkie kodeki, Expressivo 1.5.1 razem z IVONA i IVONA ControlCenter (pobrane z vortalu ).

Pliki tekstowe z dialogami normalnie się wczytują i widać je na monitorze ale głosu lektora nie słychać.Sprawdziłam jeszcze na Bestplayerze i efekt ten sam czyli żaden.

W obu programach zaznaczyłam,że ma czytać lektor ale nie słychać nawet tekstu sprawdzającego.

Nie ma natomiast problemu z innymi programami np.wordem ,stronami www nawet godzinę mi czyta.