Może na Viście już go ubili, było zrobić kopię.
Już widziałem ten temat… nic z proponowanych rozwiązań nie pomogło.
krystian, spodziewałem się tego, ale jednak aktualizacja z 4 stycznia normalnie mi działała, poza tym jakby ubili w końcu Steama dla starszych Windowsów, to raczej by się odpowiedni komunikat pokazywał, a nie błąd, który już dużo wcześniej zaczął się u innych pojawiać. Poza tym co mi po backupie, jakby prędzej czy później Steam znów się zaktualizował.
Ale tamto ma z 33 strony.
Zapowiadali jakiś czas temu, że od 1 stycznia '19 kończą z XP i Vistą. Czas zmienić system operacyjny.
Próbowałem sposobów z kilku ostatnich stron, najczęściej się przewijało usuwanie różnych folderów, albo pojedynczych plików, ale w moim wypadku nic nie pomogło.
No dobra jednak wyszło na to, że aktualizacja Steama, która powoduje ten błąd, nie jest kompatybilna z Vistą, pozostaje mi poszukać starsze wersji Steama i jakoś wyłączyć autoaktualizację w nim.
Wydaje mi się, że trudno o instalator offline.
Co by nie kombinować…
… Linux zaprasza
A jaką mam gwarancję, że gry w które gram, mi się na Linuxie uruchomią? No właśnie, żadną. A w wypadku Windowsów jedyną alternatywą w moim wypadku jest W7, ale jak dla mnie sensu na niego przesiadać się dużego nie ma, bo musiałbym płacić za prawie że taki sam system, jak już mam, jedynie ze z deka innym wyglądem…
Mimo wszystko warto sprawdzić. Można się szczerze zdziwić.
A jak z płynnością działania? Bo uruchomić możliwe, że by się uruchomiły, ale czy będą płynnie działać, to nie wiadomo, już i teraz w niektórych tytułach ocieram się o granicę płynności, a słyszałem, że pod Wine (czy tam Steam Play w wypadku Steama) może być z nią nieco gorzej.
Z tego co wiem, to instalatory offline Steama w ogóle nie istnieją. Tak poza tym, udało mi się ściągnąć starszą wersję Steama z końcówki listopada zeszłego roku, i po podmianie paru dll’ek i folderu bin z powrotem zaczął działać.
Mam dokladnie ten sam problem, mozesz podac wersje steama, ktorej uzywasz i pliki, ktore podmieniles?
Niestety to kombinatorstwo, które będzie działać do czasu. W końcu API Steama przestanie być zgodne z Vistą i starszymi wersjami aplikacji, a wtedy będzie klops. Czas na przesiadkę na nowy system operacyjny jeżeli chcesz dalej być na bieżąco. Najlepiej od razu na W10, by za rok znowu się nie obudzić z niedziałającymi aplikacjami. W10 nie jest systemem idealnym, ale od biedy ujdzie. Cena dyskusyjnego acz nieuniknionego postępu…
Podmieniłem wszelkie dll’ki z głównego folderu, które miały wersję 4.93.xx oraz folder bin na ten z tego archiwum. Ponadto przekopiuj sobie plik steam.cfg z tego archiwum, coby Steam się znowu przypadkiem nie zaktualizował.
@LORDEK jak odetnę Steama od internetu, to raczej nie przestanie działać, poza tym kto mówił, że za rok? Mi tylko Steam jest na najbliższy miesiąc potrzebny, bo chcę ukończyć kilka gier, które zacząłem, a lutowa aktualizacja uniemożliwiła ich ukończenie (do czasu podmiany plików na te z ostatniej działającej wersji). W marcu zamierzam nowego PC kupić, a obecny lapek zostanie mi tylko do przeglądania internetu.
może jestem upośledzony ale nigdzie nie widze steam.cfg
Nie ma go w pliku .zip, do którego link podałem? Dziwne, mógłbym przysiąc, że parę osób na zagranicznych stronach wspominało, że go stamtąd przekopiowało. Jeżeli go tam nie ma, to wklej do Notatnika:
BootStrapperInhibitAll=Enable
I zapisz w głównym folderze pod nazwą steam.cfg, przy czym wybierz “Wszystkie pliki” jako typ pliku, inaczej się to zapisze jako zwykły plik tekstowy.
Hej, mozesz krok po kroku napisac jak to zrobic? Mam ten sam problem, a chcialem pograc . Robilem juz podmiany plikow itp, ale faktycznie musze chyba skonczyc na zainstalowaniu starszej wersji Steam i odcieciu go od aktualizacji. Bede bardzo wdzieczny za pomoc.