To że znasz dany język programowania jest żadnym argumentem by go wykorzystywać wszędzie.
Źródeł nie ma bo nikt nie pisze stron internetowych w C++, no chyba że w asp.net ale to jest już jest całe środowisko programistyczne.
PHP jest modułem do nginxa czy apache więc po co masz robić coś co już jest. Wadą tego co chcesz zrobić będzie to że przy każdej zmianie będziesz musiał nie dość że kompilować projekt (plugin) to go wgrywać na serwer i restartować serwer www by zaktualizować plugin. Chyba że w serwerze jest jakiś tryb developerski który aktualizuje w locie pluginy.
1.5k linijek kodu to jest nic taka prawda. Mój mały projekt ma trochę ponad 11k.
PHP ma składnię bardzo podobną do C++, nie ma w nim wielu rzeczy między innymi wskaźników czy przeciążania metod. Jest słabo typowany. Ogólnie jest prostszy od C++. Zastanów się czy lepiej uczyć się podstaw związanych z zasadą działania strony internetowej, z komunikacją strona/serwer, poznawać HTTP na C++ który nie ma do tego praktycznie żadnych gotowców, czy na języku który został do tego wręcz stworzony. PHP to badziew zgadzam się, sam go nie lubię, a piszę w nim bo jest “tańszy” przez co wielu klientów woli stronę w php. Zrób najpierw coś w sposób łatwy, poznaj to a dopiero potem zbieraj się za to w sposób bardziej ambitny. Chcesz się uczyć czy się zaorać w kodzie? Jeśli uczyć zrób to w sposób taki w który się czegoś nauczysz, a nie gdzie będziesz musiał odraz wgryźć się w naprawdę zaawansowane i profesjonalne zagadnienia.
Od razu uczyłeś się jeździć samochodem, czy najpierw nauczyłeś się raczkować, chodzić, biegać, jeździć rowerem? Jeśli ze szpitala do domu wracałeś prowadząc auto to spoko dobrą drogę wybrałeś.
Zapomniałem o jednym, znasz się na wielowątkowości i współbieżności? Bo skoro zabierasz się za serwer to te pojęcia nie są ci obce i na pewno znasz się na współdzieleniu danych przez wątki oraz synchronizacji operacji.
EDIT:
Bez urazy, ale zastanów się nad tym jeszcze bo mój prosty plugin do wordpressa ma więcej linijek kodu niż twój projekt.