Firefox, opera błędy z logowaniem. Zamulanie komputera


(Mateusz12g) #1

Witam serdecznie.

Laptop nie mój, dlatego nie znam wszystkich problemów, ale wypisze to co wiem.

  1. Opera - po pobraniu załącznika (.doc) z poczty (onet.pl) problemy z odczytem pliku - wyskakuje wybór kodowania, ale każde do wyboru nie pokazuje prawidłowego pliku. Jest pusta kartka z kreseczką. Nie jest to problem z dokumentem, ani officem bo załącznik normalnie pobiera się z google chrome i otwiera (w office 2007 oczywiście). Po przeinstalowaniu opery w ogóle nie mogę się zalogować na pocztę na onecie - wyskakuje coś takiego :

    "Hmm...

    Przepraszamy za utrudnienia w dostępie do konta. Wiemy o problemie i już nad nim pracujemy.

    Tymczasem:

    Odczekaj chwilę i spróbuj się zalogować jeszcze raz. W przypadku niepowodzenia:

    Wyczyść wszystkie pliki cookies w przeglądarce. Jak to zrobić?

    Zaloguj się ponownie. "

(Oczywiscie ciasteczka usunięte zgodnie z zaleceniem)

Dziwne bo 15min temu przed reinstalacja opery można się było zalogować bez problemów. Na chrome logowanie jest normalne.

  1. Chrome - problem z zalogowaniem się na konto pocztowe na wp.pl. Po wpisaniu loginu nie da się wpisać hasła. Loginu też się nie da edytować później. Bez wpisania loginu można wypełnić pole do hasła najpierw, ale zalogować się nie da później tak czy siak. Wygląda to jakby zawieszały się pola do logowania po wpisaniu loginu. Chrome się nie zawiesza bo można nową zakładkę otworzyć i przeglądać internet. Edit: Jednak problem wygląda troszeczkę inaczej - po wpisaniu loginu i przejściu do okienka z hasłem strona zamula się na około 3 minuty. Po tym czasie można wpisać hasło i się zalogować. Mimo wszystko użytkownik nie będzie czekał tyle czasu na zalogowanie się więc problem trzeba rozwiązać.

  2. Firefox nie działa w ogóle. Wyskakuje error: Couldn't load XPCOM. Odinstalować się nie da )brak pliku unistall) W folderze unistall w Firefox są 2 pliki - helper.exe oraz shortcuts_log.ini. Nie odpalałem tego helper-a bo nazwa podejrzana jak na folder unistall. Nie próbowałem instalować na nowo firefoxa.

  3. Temperatura w laptopie po odpaleniu OTL-a dochodziła do 96 stopni, a na procesorze 91. Teraz podczas pisania posta jest analogicznie 62 i 54. Nie wiem czy te temperatury są w normie, ale wentylator chodzi bardzo głośno nawet teraz podczas odpalonej samej przeglądarki. Klapka z tyłu odkręcona i laptop przeczyszczony sprężonym powietrzem. Nie wiem czy może mieć to związek, ale w menadżerze pokazuje mi że proces bezczynności systemu obciąża procesor obecnie w przedziale wartosci 80-96%. Tak ma być?

  4. Ogólnie mulenie komputera. Po odpaleniu przeglądarki dopiero tak po 30-60s internet w miarę działa (i nie chodzi o odpalenie zaraz pow włączeniu systemu, ale każde). Otwieranie folderów też mogło by być szybsze. Tu akurat mam subiektywne odczucia, ale chętnie usłyszę opinie, jak przyśpieszyć ogólne działanie PC. Które programy i procesy wyłączyć z autostartu - jeżeli raport generuje te dane - jeśli nie to mogę wysłać screena?

Przed odpaleniem OTL laptop przeczyszczony najnowszym ccleanerem i Malwarebytes anti-malware. Laptop zastałem z wyłączonymi osłonami ochrony rzeczywistej na avascie, ale już włączone.

Raporty:

http://www.wklej.org/id/1165034/

http://www.wklej.org/id/1165037/

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.


(tomeeek64) #2

Wykonaj skrypt z wklejki:

http://wklej.org/id/1165106/

Sprawdź, czy problem ustąpił.


(Acorus) #3

Odinstaluj Spybot - Search & Destroy.Użyj AdwCleaner http://general-changelog-team.fr/fr/dow ... adwcleaner z funkcji Skan(Szukaj) a następnie Clean(usuń) (w przypadku Visty/Windows7 uruchom z prawokliku jako Administrator).

Uruchom OTL i w okno (Własne opcje skanowania/Script)wklej:

Kliknij Wykonaj skrypt.

W OTL użyj opcji Sprzątanie.

.Przeskanuj progr.Malwarebytes Anti-Malware http://www.malwarebytes.org/products/malwarebytes_free/

Przed skanowaniem wykonaj RĘCZNĄ AKTUALIZACJĘ BAZY SYGNATUR WIRUSÓW Malwarebytesa "Uruchom Malwarebytes, przejdź do zakładki Aktualizacja, Sprawdź aktualizacje."


(Mateusz12g) #4

OK. Żaden problem nie został rozwiązany. Może komputer trochę mniej zamula, ale to za mało. Nowe logi:

http://www.wklej.org/id/1165234/

http://www.wklej.org/id/1165236/

Po funkcji Sprzątanie usunięty został plik OTL. To normalne?

Jakieś nowe pomysły?