forteManager nie działa


(Adzik007) #1

Witam. Od pewnego czasu nie działa mi forteManager (program do kalibrowania monitora LG). Gdy go uruchamiam mogę wybrać tylko zakładkę Support. Proszą chcą abym miał najnowszą wersję (2.80), zainstalowałem ją i dalej to samo... szukałem w innych miejscach i okazuje się że nie tylko ja mam ten problem, ale nie znalazłem też żadnej odpowiedzi... Czy ktoś wie jak to naprawić? Mam LG L1900E, który nie ma przycisków do ustawiania monitora, wszystko odbywa się przez forteManagera...

nnnwc9.th.jpg

Tak to wygląda...


(Adzik007) #2

... nikt nie umie mi pomóc ?


(Adzik007) #3

Ostatni raz odkopie ten temat... :stuck_out_tongue:


(Dzizys) #4

Witam;

Temat stary, ale pewnie trochę osób ma z tym problem. Myślę, że może kilku osobom pomogę.

Jako, że od kilkunastu dni walczyłem z tym tematem, postanowiłem opisać rozwiązanie tutaj - może komuś pomoże. Udało mi się uruchomić forteManagera na karcie graficznej 8800gts oraz na monitorze L1900j.

Byłem na wieeeluu stronach szukając rozwiązania (polskie, węgierskie, serbskie! chińskie i inne) i pomysłów było wiele, a nic mi nie pomagało.

Okazało się, że karta graficzna jak i sterowniki do niej nie miały żadnego znaczenia, chociaż na kilku forach ludziom udało się uruchomić forteManagera po zmianie sterowników (mi nic nie pomagało). Nie działał mi Forte Manager ver 2.64, ani ver 2.80 ani 3.07 a także 3.15. Kombinowałem już różnie, sterowniki oryginalne, sterowniki stare, nowe, przeinstalowywanie systemu, instalowanie/nie instalowanie sterowników monitora... No straciłem trochę życia. A rozwiązanie okazało się tak błahe... ehh.

Nie pomagało również wejście do opcji "Diagnostic" i uruchomienie opcji "Clean Registry" (menu START, w zakładce forteManagera).

Dodam jeszcze tylko, że z początku miałem problem z zainstalowanie ForteManagera ver 2.80. Wyskakiwał błąd, o ile dobrze pamiętam, wyjścia biblioteki mvcr70.dll (czy jakoś tak). Pomogło dopiero przeinstalowanie systemu (żadne podmiany biblioteki nie pomagały).

Tracąc już nadzieję, wysłałem zgłoszenie do LG. Prawie tydzień minął i brak odpowiedzi...

W końcu trafiłem na jakąś płatną stronę, gdzie znalazłem odpowiedź (mieli miesiąc gratis, kosztowało mnie to tylko 1 PLN (testowanie karty kredytowej)). Myślałem, że tam też nie znajdę odpowiedz, ale byłem już tak podłamany, że zaryzykowałem. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się zupełnie inaczej!

Podaję rozwiązanie, które mi pomogło dla monitora L1900 (tak ważne właśnie dla tego typu monitorów, gdzie nie ma "guziczków" przy monitorze do regulowania obrazu):

Wg. LG dla monitorów serii L1900 jest przeznaczona wersja ForteManager 2.80 (ale myślę, że wcześniejsze wersje też będą działać). Nie sprawdzałem wersji 3.07 i wyższych.

Uwaga! Rozwiązanie (może zszokować!): Po załadowaniu systemu wyłączamy monitor. Potem włączamy monitor, ale uwaga! Przyciskając (dotykając) włącznik nie puszczamy go i tak trzymamy przez 5-8 sekund. Powinien pokazać się komunikat „DDC/CI WŁ”.

I już... To praktycznie wszystko...

Dodatkowe informacje w zależności od tego czy mamy już zainstalowany forteManager czy nie.

Jeżeli instalujemy system, to nie instalujmy sterowników monitora (FM ma już sterowniki zintegrowane). Po zainstalowaniu powinno wszystko działać.

Jeżeli już mamy zainstalowany forte Manager, należy wejść do katalogu Forte Managera, albo w menu START do zakładki „forteManager” i uruchamiamy „Diagnostics”. Później klikamy „Clean Registry”, potwierdzamy na „tak” i po restarcie forteManager będzie już działał.

Z tego płatnego forum wyczytałem, że jest to jakiś problem właśnie z komunikacją DDC/CI, która powinna być włączona w monitorze. Nie wiem tylko dlaczego ja fabrycznie miałem to wyłączone. Nie wiem też czemu LG nie odkryło jeszcze tego, nie wiem czemu nigdzie nie ma na to prostej odpowiedzi...

Nie wiem też jak jest z innymi typami monitorów LG. Ale myślę, że jak ktoś ma ten problem, nie poszuka jak u siebie w monitorze włączyć DDC/CI.

Pozdrawiam! :lol: