Foxconn p35a + chieftec GPS-400AA-101 A, problem


(Hasziszijjun) #1

Mam płytkę główną: foxconn p35a i zasilacz chieftec GPS-400AA-101 A. Zasilacz ten nie ma 8-pinowej wtyczki 12V... ma 4-pinową - na płycie głównej mam wtyczkę 8-pinową - czy istnieje jakaś przejściówka? (kiedy odpalam kompa na monitorze mam no signal). Z góry dziękuję za informacje, które mogą okazać się pomocne. Pozdrawiam, Kamil Szkup


(Gugu007) #2

U mnie starczyło podłączyc 2x2 do gniazda 2x4 na płycie. Sprawdź czy nie możesz dodatkowo podpiąć molexa do płyty. Zresztą przejrzyj instrukcję mobo.:mrgreen:


(Hasziszijjun) #3

przejrzałem instrukcje i udało mi się odpalić zestaw...

c2d 4400, 2gb patriot 800mhz cl4, foxconn p35a, wd3200aaks, lgh62n, gf8600 palit sonic+, no i zasiłka chieftec 400...

teraz mam problem z zainstalowaniem xp-ka... mam wersję proffesional 32-bitową (póki co nie stać mnie na viściaka ani xp-64 - ale zamierzam przesiąść się na jakiś nowszy system... w razie czego spróbuję zainstalować jakiegoś linuksa albo chociaż odpalić jakiś system z płytki (trzeba by coś ściągnąć - ktoś ma jakiś pomysł?), ale to już chyba nie dziś...

problem polega na tym, że instalator xp wywala stopa (komunikat mówi, że instalator został zamknięty, żeby uchronić komputer przed zniszczeniem... no i podejrzenia okienek: brak miejsca na dysku, coś z grafiką... w zaleceniach jest wyłączenie kilku opcji w biosie, ale to nie pomaga). w komunikacie o błędzie jest napisane również coś o pci.sys i jakiś kod błędu...

jeszcze jedno pytanie - podłączać molexa pod dodatkowe zasilanie do grafiki? (komputer uruchamia się i z dodatkowym zasilaniem i bez).

dzisiaj jeszcze powalczę z tym kompem - spróbuję podpiąć stary dysk ata i odpalić maszynę z niego... btw. w sklepie techplanet.pl dysk i nagrywarkę dostałem w wersji bulk, a miało być oem - kurier nie powiedział mi nic na ten temat, usprawiedliwiał się, że pdp tego nie pakowało i on nie wie czemu bulk a nawet czym różni się bulk od oem. (ale nie chcę mi się tego reklamować, bo sprzęt chyba działa jak należy - szkoda zachodu - no jeszcze zobaczymy ten dysk... bios go widzi, instalator windows póki co chyba nie.


(Maciej654) #4

jeżeli masz w komputerze dysk SATA to musisz ściągnąć do niego sterowniki i wgrać je na dyskietke


(Hasziszijjun) #5

zgrałem sterowniki z płytki na dyskietkę i wybierałem sterownik w instalatorze (F6 itd.) - niestety nie pomogło...

mam w planie spróbować jeszcze windowsa z sp2 albo odpalić kompa z płytki dołączonej do mb i tam zrobić dyskietki ze sterownikami SATA (może będą się czymś różniły - kto wie)... mam nadzieję, że coś z tego będzie (szkoda, że mam w domu tylko jeden komplet klawiatura mysz i tylko jeden monitor...).

btw. w up-date biosa raczej się nie bawić, co nie? chyba nie ma sensu...

ktoś ma jeszcze pomysł, co może być "nie tak"?


(Błażej) #6

To jest rozwiązanie