Foxconn p35a-s problem z siecią


(Seeadv) #1

Witam

Mam problem ze zintegrowana kartą sieciową na płycie foxconn p35a-s. otóż zainstalowałem XPi na drugim dysku Viste.W obu przypadkach zainstalowałem sterowniki z dołączonej płytki CD, w

w menadżerże urządzeń widać normalnie karte sieciową realtek jednak nie ma połączenia z netem.

karta jednak działa o widać otoczenie sieciowe, ale przy próbie wejścia na jakąkolwiek strone www pasek statusu ładje się ładje i w końcu wyświetla że nie ma może odnaleźć serwera.

co to może być? nie wiem czy to moja wina czy wina płyty


(Maniekz1985) #2

Lepiej sprawdź w biosie czy jest włączony LAN na płycie.


(Seeadv) #3

jest włączony, sprawdzałem.

komputery w otoczeni sieciowym widać ale z netem się połączyć nie może.

w starym kompie po zainstalowaniu sterów do sieciówki net był odrazu, a tu zonk.

jak nic sam nie poradze to bede musial przejć się do admina sieci i pogadać co może być nie tak


(Maniekz1985) #4

Pytanie może być śmieszne ale czy skonfigurowałeś protokół TCP/IP ?

W ogóle to w jaki sposób konfigurujesz połączenie z netem, masz automatyczne(coś w stylu kablówki), wpisujesz IP'ki czy login i hasła(PPPoE) ??


(Cosik Ktosik) #5

I czy są wpisane adresy DNS?


(Seeadv) #6

podmieniłem MAC z poprzedniej sieciówki i net zadziałał.

ale dziwna sprawa jednak bo nie powinno tak być - net mimo wszystko powinien być przy oryginalnym MACu.

Cóż narazie takie rozwiązanie (zmiana MAC) będzie najlepsza dopóki nie rozgryze problemu.


(Cosik Ktosik) #7

Może w firewallu lub routerze Masz włączone filtrowanie MAC, albo ISP blokuje.


(Błażej) #8

Odinstaluj wszystkie sterowniki od płyty gł. i je ponownie zainstaluj


(Adalbert) #9

Napisz dokładnie jak masz połączony komputer z internetem i tymi innymi komputerami w otoczeniu sieciowym. Bo mi to również wygląda na filtrowanie MAC przez dostawcę internetowego tak jak pisał cosik_ktosik. Ja również tak miałem i w moim przypadku wystarczył telefon, a innym razem mail do usługodawcy.