Witam, czy w mojej karcie graficznej da się zmierzyć temperaturę? Czytałem w googlach i gdzieś jest napisane, że tam się da a tam nie. Proszę o pomoc.
Możesz sprawdzić ręką, lub np pizometrem. Nie ma czujnika na karcie.
Po drugiej stronie procesora graficznego karta parzy. Wiatraczek jest niecały cm od karty sieciowej. Nie wiem jak można ją ochłodzić
. Mam tylko 2 sloty PCI, drugi jest zajęty przed kartę dźwiękową. Jest jakiś sposób na ochłodę mając tak mało miejsca (nad kartą jest sporo, ale pod mało)?
Budę masz ATX czy mATX?
Zrób dodatkowy nadmuch np takie coś
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? … 7584c900ec
do śledzia od karty przyczepiasz np listewkę łączysz do tego drugą listewkę powstaje coś w kształcie ‘‘L’’ na górze mocujesz wentyl 80mm lub większy tak żeby łopatki były na przeciwko wentyla karty, śledzia z wentylem przykręcasz do miejsca na karty i karta się dotlenia. Lub inna metoda
blaszkę z jednej strony mocujesz do miejsc do śrub na karty…
Hmm… dzięki, pomysłowe. A czy dałoby radę kartę graficzną chłodzić od 2 stron, tzn. umocować wentyl na niej? Czy by to coś dało?
Zawsze 1/4 stopnia mniej :P. gpu nie przylegają do laminatu karty, są lutowane jest dystans między laminatem a gpu ciepło nie idzie w laminat jak w przypadku np mosfetów, a na radiator.
Czyściłeś radiator z kurzu?
No jasne. Aha, i jeszcze jedno. Jak zmierzyć temperaturę palcem (wiem, przyłożyć go do karty). Normalnie powinienem wytrzymać 10s czy jak?
Zależy wytrzymałości twojego organizmu. :mrgreen:
Trzymasz dopóki nie zacznie cię parzyć.