GeForce 6600 256MB 128bit AGP x8 na AGP x4 tnie się, stery?


(Alan Elektro) #1

Znajomy ma problem karta bardzo wolno chodzi, gry mu sie wolno ładują i w ogóle, ja obstawiam że sterownik, a Wy?

jego konfiguracja:

napisał w smsie:

Karta

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=264698836

pracuje na tej płycie na AGP x4, V 2.0, znajomy ma problemy, wszystko wolno chodzi, gry się tną, czasem wchodzi do menu i musi restartować kompa, czasem tez tekstury są innych kolorów.

aa płyta to Liteon Aa280, on mi podał mikroukład płyty jako KT333.

za ewentualne pomysły serdecznie dziękuję!


(Technik Elektro) #2

zainstaluj Via 4in1 oraz przeinstaluj sterowniki karty graficznej.


(Alan Elektro) #3

Via 4in1 będę mógł dopiero jutro przetestować.., bo to u znajomego który nie ma Internetu., ehh :x

sterowniki były przeinstalowywane kilka razy, nic z większych zmian nie dało,

jego cytat:

chodzi tutaj o gry,

wiem że to nie "zakład wróżek" :wink: , ale co mzoę być jeszcze problemem?, i co podejrzewacie?,


(Technik Elektro) #4

karta się przegrzewa (artefakty, spadek wydajności) lub jest uszkodzona.


(Mateusz 931) #5

Tak na to wygląda ... kręcił ją?


(Alan Elektro) #6

a to musi być ostateczny werdykt, nie może to być wina oprogramowania?

Złączono Posta : 14.11.2007 (Sro) 19:23

niee, on nie ma pojęcia, chyba zę w sterowniku ale nie sądzę bo w nvidi trzeba dodać do rejestu taki klucz by odblokować możliwość kręcenia.

kartę kupiłem z tej aukcji:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=264698836

nie sadze by mnie ktoś oszukał


(Technik Elektro) #7

reinstal systemu instalacja via 4in1 oraz sterowników najlepiej z serii 9x.xx i sprawa będzie jasna.


(Alan Elektro) #8

i tak trzeba będzie zrobić, ale on to taka "menda" :x , nawet u niego w domu nigdy nie byłem :D, ale cóż, chyba się wybiorę..,

dzięki :slight_smile:

Złączono Posta : 14.11.2007 (Sro) 19:29

ale interesuje mnie fakt, taki iż:

czy karta może pokazywać swoje uszkodzenie dopiero przy "rozgrzaniu" tz., kiedy włączy się grę, to właśnie te różne takie "śmieci na obrazie"?


(Technik Elektro) #9

tak.


(Alan Elektro) #10

ma ktoś może screen artefaktów, na google grafika kiepsko se tego szuka


(piotrekplay) #11

zmienić to i to natychmiast, to chyba najgorszy zasilacz jaki wyprodukowano... bardzo możliwe, że nie daje rady zasilić karty i tak się to kończy a może skończyć się spaleniem całego kompa...


(Inferno Pl) #12

Wątpię nawet, że to nie wina zasilacza. Zmienić ten szrot na coś markowego, najlepiej jakiś forton.


(Alan Elektro) #13

iNFERno_pl

facetka od karty mnie zapewniała że nie ma żadnych wad, moim zdaniem tez nie ma.,

a słuchajcie, czy może wystąpić coś podobnego do artefaktów?,w grach? choć pewnie jak mówicie to artefakty, co źle wróży., bo karta nie jest prze taktowana, a jest zimna.


(Inferno Pl) #14

No właśnie o zasilaczu pisałem jako o szrocie. 300W dla 6600 to trochę mało, a 300W według Codegena to wręcz o wiele za mało. Moim zdaniem wymiana zasilacza na porządny załatwi sprawę.


(piotrekplay) #15

codegen sam w sobie jest wadą :lol: on w rzeczywistości ma jakieś 200W i to niestabilne a 6600 sporo ciagnie :wink:

zmienić go na jakiegoś Fortrona 350W MDN® / HLN


(Alan Elektro) #16

jakiegoś fortronika się mu "psztyknie" jak sprawdzę że to to jest wina.

zainteresował mnie temat artefaktów, czy słaba zasiłka może je powodować (tz. teraz ich nie ma) no ale kartę miał zimną, a one pyk.., tz. ja nie wiem ale z jego opisu wygląda na artefakty

mam nadzieje żę to nie uszkodzenie np. kości pamięci, po za tym no tak jak pisałem karta moim zdaniem jest sprawna, choć nigdy nic nie wiadomo :roll:


(Mariosti*) #17

Ciekawe chłodzenie na tym gf'ie, napewno to fabryczne chłodzenie? Może pasta termoprzewodząca pod chłodzeniem karty graficznej się wysuszyła (zmiana na arctic silver 5 załatwi taki problem). No i sprawdź jakie ta karta ma rzeczywiście taktowania i jaką temp. w stresie osiąga (w steriownikach powinna być temp.). Karta może być podkręcona tez poprzez nadpisanie wyedytowanym biosem, o czym sprzedający mógł nie napisać...


(Inferno Pl) #18

Gdybyś dobrze poszukał to myślę, że znalazł byś kilka tematów o tym na forum. Nawet nie dawno jak dobrze pamiętam jeden użytkownik miał taki sam problem z Radeonem bodaj x1950 pro.


(Alan Elektro) #19

już się zedukowałem o arafaktach

Pani od karty napisała że karta pracowała z zasilaczem:


(PaPuX) #20

Tak mniej więcej objawiają się artefakty

artefakty.jpg