GF7600GS i zaiwechy :/


(Marciol2400) #1

Witam wszystkich :slight_smile:

No to tak niedawno wmontowałem w kompa pare nowych rzeczy tj. ramy grafa plytka glowna

No i jak wchodzę do różnych gier np. CS 1.6 komp po jakiejś godzinie łapie zawieche na 15 sec - albo odrazu się resetuj z niebieskim ekranikiem ;]

Jesli "przeżyje" te 15 sec to za ok 30minut już reset :confused:

Jeden forumowicz mi polecił program memtest zeby sprawdzic czy to nie od ramu ale program nic nie wykazał (tj. żadnych błędów).

Sprawdzałem w sumie na 4 sterownikach - najnowszych ze strony nvidii, oraz 3 innych i niestety jest to samo.

Jakieś porady?

Aaa dodam że na niebieski ekraniku pojawia się error z plikiem od nvidii dokładnie nie wiem co tam jest napisane bo są krzaczki ;]


(system) #2

A jaki zasilacz??


(Marciol2400) #3

400W tracer i 350W modecom


(komin15) #4

eeeee 2 zasilacze? Na 99% stery odinstaluj stare (czyszcząc przy tym rejestr) zainstaluj nowe optymalne i powino być dobrze.


(Marciol2400) #5

Na dwóch próbowałem

Hmm a które mam zainstalować? Te ze strony nvidii - pierwsze które były instalowane po reinstalce Okienek, czy te które mam na płycie - starsze?

@down

Nie podkręcałem jeszcze ani karty, ani procka. Zestaw mam naprawdę

krótko - może z tydzień


(Wendigo1) #6

Moim zdaniem cos nietak z taktowaniem karty. U mnie cos takiego bylo jak kilka mhz przetaktowalem karte.Pozdrawiam


(komin15) #7

Ja bym spróbował na 400W tracer tym zasilaczu i sterownikami z płyty.

Czy po włożeniu tych cześci do kompa robiłeś format?


(Marciol2400) #8

Tych nowych? Oczywiście inaczej windows by nie ruszył ;]

Na tracerze teraz jadę i jest to samo na sterownikach z płyty - Heh dodam że jest ich razem 6 na płycie nie wiem czemu : P


(McDracullo) #9

Te zasilacze to nie zasilacze. ;] Jak masz możliwośc to spradź na innych.

Co z temperaturami? Podaj wszytskie w stresie w Idle.


(michalj82) #10

Zainstalowałeś najnowszą wersję DirectX ?


(Marciol2400) #11

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi temperaturami ale wziąłem te z biosa:

CPU temp: 31 C

System temp: 27 C

DX najnowszy


(Osa 11) #12

proc ma 32 C a system to chyba ogólnie


(Rav126) #13

miałem podobnie, przy graniu w obliviona po 15 minutach zwiech, albo BSOD. ram ok, zasilacz chieftec, stery nowe, dx przeinstalowany, kartę wymieniłem (GF 7600 gt gigabyte, na 7600 gs galaxy) ale to nie pomogło. pomogło uaktualnienie biosu na płycie głównej (Abit AB9). teraz wszystko hula :slight_smile:


(Błażej) #14

Sprawdź kartę na innym komputerze.

Jeśli wszystko będzie ok to najprawdopodobnie wina zasilacza.


(Rav126) #15

Dobry pomysł, z tym że inny komputer to inny ram, inna płyta gł, inny konfig ogólnie.

musiałby oprócz grafiki przepiąć jeszcze zasilacz, żeb sprawdzić czy to faktycznie jest powodem problemu.


(Błażej) #16

Lecz gdy karta odpali, to chociaż będziesz miał pewność że jest dobra.

Jeśli możesz to nie musisz przekładać karty grafiki do innego kompa razem z zasilaczem. Wystarczy że na tym komputerze w którym masz Gf`a zmienisz zasilacz.

Jeśli problem się rozwiąże, to będziesz miał odpowiedz