Niedawno zmieniałem kompa. Podłączyłem do nowego głośniki, które mają jakieś sześć lat, ale na starym kompie działały bez problemu. Jednak teraz nie działają, to znaczy chyba są podłączone dobrze, bo po wciśnięciu przycisku włączania ‘kółko’ świeci na żółto, czyli że są włączone. Ale mimo tego nie ma żadnego dźwięku. O co chodzi?
Czesc Jak wiem to glosniki maja swoje wlasne zasilanie a nie z poprzez gniazdo z komutera i jak podlaczyles zasilacz to sie lampka swiecila ale to nie oznacza ze glosniki dzialaja.Sprobuj znalesc kabel do komputera i podlacz ;]
Powodzenia
Jaki to kabel?
A w jakim systemie masz głośniki? stereo, 2.1, 3.1 …? Musisz to odpowiednio ustawić-w programie dołączonym do karty muzycznej albo w samym Windowsie - Start->Panel Sterowania->Dźwięki i urządzenia audio i w bloku “ustawienia głośników” klikasz “zawansowane” - na dole w pierwszej zakładce masz ustawienia głośników, wybierz swój typ. Chyba że masz problemy ze sterami do karty, sprawdź czy to wina głośników czy braku sterowników lub ich konfliktu. włącz muzykę w jakimkolwiek programie muzycznym z wizualizacją spektrum dźwięków( te skaczące słupki:) ) i sprawdź czy muzyka w ogóle się odtwarza, czy może wyskakuje jakiś błąd. jeśli i to nie pomoże, sprawdź głośność ustawioną w systemie i sterownikach-pierwsze włączasz tak samo jak ustawiasz głośniki, ale robisz jeden krok mniej-tam znajdziesz siłę głosu głośników i głośność. a to drugie-jeżeli masz dodany program do swojej karty muzycznej, znajdziesz te ustawienia właśnie tam. i jeszcze jedna rzecz-sprawdź, czy prawidłowo podłączyłeś głośniki do gniazd z tyłu komputera.
Mam dwa małe głośniki, które mają około sześć lat. Jak ich typ się nazywa?
Czy do samych głośników instaluje się sterowniki?
To system 2.0-w ustawieniach o których pisałem musisz wybrać “wolnostojące głośniki stereo”, ale najprawdopodobniej ten system jest już wybrany. Sprawdź, czy podłączyłeś kable z tyłu komputera do odpowiedniego gniazda, powinno być oznaczone jako “line-out”, najczęściej gniazdo jest w kolorze wtyczki kabla. A sterowniki instaluje się do karty dźwiękowej, nie do głośników-jeśli inne głośniki działają na tym komputerze to problem leży gdzie indziej. Sprawdź, czy nie ma problemów ze sprzętem-kliknij prawym klawiszem na “mój komputer”, wybierz właściwości. Tam kliknij na zakładkę sprzęt i dalej “menedżer urządzeń”. Jeśli widzisz żółty wykrzyknik przy czymkolwiek, napisz gdzie. sprawdź tam również, czy w drzewku “kontrolery dźwięku, wideo i gier” masz pozycje takie jak “kodery-dekodery audio” oraz nazwę Twojej karty dźwiękowej.
Już wiem, o co chodzi - nie zauważyłem, że kabel od głośników do komputera się odpiął (do drugiego głośnika i do listwy zasilającej były podpięte). Dzięki za pomoc.