Google History: czy ja mam rację, czy nie? a jeżeli mam, jak to wyłączyć


(kiszuriwalilibori) #1

Jeżeli ktoś zna tę usługę, poprosze o pomoc w jednej kwestii. Prawdopodobnie drugi użytkownik współdzielonego kompa założył na nim konto google i uruchomił google history. Nasze drogi się rozeszły i nie zyczę sobie aby ktoś monitorował moje poczynania w sieci (z drugiego komputera, wykorzytując te hasło). 

Czy ja mam rację i czy taka sytuacja może mieć miejsce? Jeżeli tak, to czy nie znając danych konta GH można usunąć śledzenie?


(Cedar) #2

To nie jest jakaś dodatkowa usługa, tylko po prostu historia wyszukiwania, którą można wyłączyć i/lub wyczyścić oraz przeglądać jeśli zna się dane konta Google.

Jeśli wylogujesz się z danego konta Google i ewentualnie zalogujesz na inne (swoje) to nikt kto zna dane tylko poprzedniego konta nie zobaczy Twojej historii wyszukiwania i będzie mógł przeglądać dane wprowadzone tylko do momentu wylogowania.

 

 

PS.

to hasło


(Bogdan_G) #3

Zawsze do konta jest przypisywana historia wyszukiwania google. Możesz po zalogowaniu się do google, na kazdym swoim koncie ją przeglądnąć, czy nawet usunąć, bądź wyłączyć.

https://support.google.com/websearch/answer/465?hl=pl


(kiszuriwalilibori) #4

Dzięki. Czy to znaczy, że jeżeli wogóle nie korzystam z konta google, to moje obawy są całkowicie bezpodstawne?

Czyli historia przeglądania komputera, jeżeli nie jest włączone konto google, jest zapisywana tylko lokalnie w wiadomy sposób?

Czy jest możliwe aby komputer logował mnie na zdefiniowane przez kogoś wcześniej g-konto samoczynnie bez mojej wiedzy?


(Cedar) #5

Jeśli nie jesteś zalogowany to jest niemożliwe aby ktoś podejrzał historię.

 

 

O jakiej historii przeglądania komputera piszesz? do tej pory było o historii wyszukiwania w Google.

 

Teoretycznie może i tak, jednak praktycznie jest to mało prawdopodobne.

 

Wyloguj się z kont Google, sprawdź zapisane hasła we wszystkich przeglądarkach, które masz zainstalowane i skasuj te hasła, które nie należą do Ciebie lub wydają Ci się podejrzane.


(-Łukasz-) #6

W skrócie: jeżeli jesteś zalogowany na swoje konto Google i Historia Google jest włączona, zapisywane jest wszystko to, co wpisałeś w wyszukiwarkę (hasła wyszukiwania) oraz strony, które odwiedziłeś klikając na linki w wynikach wyszukiwania. Te informacje, widoczne tylko dla właściciela konta, można przeglądać i usuwać w specjalnym panelu.

 

Historia wyszukiwania nie jest włączana automatycznie i trzeba ją samemu uaktywnić.

 

Jeżeli te same konto masz spięte z dajmy na to smartfonem z Androidem, mogą być w tym panelu zapisywane również nazwy aplikacji używanych w danych dniach. Tę opcję z tego co się orientuję, również trzeba oddzielnie aktywować.

 

Podsumowując - jeżeli nie byłeś/nie jesteś zalogowany na te współdzielone konto, to nawet jeżeli została na nim włączona historia wyszukiwania, żadne dane odnośnie wyszukiwania nie powinny być dostępne w panelu.

 

Dla pewności proponuję wyczyścić dane przeglądarki i podjąć standardową procedurę sprawdzania bezpieczeństwa swojego konta (Google udostępnia od jakiegoś czasu proste, kompleksowe narzędzie - nie trzeba już sprawdzać wszystkich miejsc ręcznie).

 

Ogólnie współdzielone konto zawsze jest ryzykiem - powinno się tego typu rozwiązań unikać jeżeli tylko jest taka możliwość.

 

Mam nadzieję, że moja odpowiedź będzie przydatna :slight_smile: Jakbyś miał jakieś dodatkowe pytania, postaram się na nie odpowiedzieć.