Gry po zmianie sytemu z 7 na 8.1 nie działają


(pisarz6) #21

nic z innymi tak samo z wyjątkiem takich staroci jak civilization 4 i league of legends


(marcin20000) #22

to też wymaga directa 9, a może by pójść po bardzie i … zainstalować starszą wersję?
Jest jeszcze jedna opcja, olśniło mnie: directx 12 - może masz najnowszą wersję/ gra z jakiegoś powodu wymagać zaczyna, a on nie działa na win 8, tylko 10.

Druga możliwość, czy grę reinstalowałeś z pobranego obrazu etc? Tzn. czy pobierając obraz gry zaznaczałeś, że masz 7, czy uniwersalny…. jeden for all systems


(panicagaming) #23

Zainstaluj chipset z tej strony.


(pisarz6) #24

jedn for all systems a gre ściągałem z steam / czysto na czysty dysk


(marcin20000) #25

kończą mi się już powoli pomysły… a sterowniki karty graficznej próbowałeś reinstalować?


(reqoil) #26

Być może instalator ma problem z nadpisaniem tego piliku. Jeśli masz ściągniętego najnowszego DX3D, tylko go rozpakuj,nie instaluj, potem skopuj tylko ten plik “d3dx9_43.dll” do folderu X:/Windows/system32/

Zrób reset po takiej operacji.

Jeśli to nie pomoże to: zaktualizuj sterowniki grafiki, ew. usuń Steam czyszcząc wszystkie ślady po nim i zainstaluj go ponownie.

Na przyszłość pisz precyzyjnie czy robiłeś czystą instalcje Win 8 czy upgrejd i czy Steama masz na osobnej partycji i go po instalacji/aktualizacji systemu też od nowa instalowałeś od nowa czy nie.


(pisarz6) #27

Zrobiłem to dwa razy . Już mnie szlak trafi , windows 7 = wszystko śmigalo . Może poprostu części i wszystko za stare na system ?
Edit 1 : Coś się zadziało jedna z gier odpaliła mimo że (teoretycznie nie powinna)


(pisarz6) #28

Skoro nie ma juz pomysłów to pora umierać


(marcin20000) #29

Jest jeszcze nadzieja :slight_smile:
Niewielka, ale wydziel NOWĄ partycję na dysku, zainstaluj tam od 0 Windowsa 8, na to gry i zobacz :slight_smile:
Jak pójdzie, t przeniesiesz ze starej pliki, dokumenty i ją sformatujesz :slight_smile:


(pisarz6) #30

gra zainstalowana na innej partycji z dyskiem , mam teraz dwie 295 i 195 gb . Niestety nic do nie dało ale dzięki za pomoc . Na wiosne kupuje nowy sprzęt więc dam rade bez tej jednej :wink:


(reqoil) #31

Dziwne to, bardzo dziwne, na pewno postawiłeś czysty system od nowa, nie żadne odzyskiwanie, odświeżanie itp tylko oficjalny obraz ze strony MS?
Czyściłeś rejestr, system ze starych bibliotek, aktualizacji?
Może spróbuj postawić Windows 10, on trochę lepiej sobie radzi z błędami instalatorów, albo wróć do Windows 7.