GTA3 nie uruchamia się pod WinXP


(Lukasz Tolwinski) #1

Witam !

kilka dni temu zakupiłem trylogię gta1,2,3

wróciłem do domu i szczęśliwy zainstalowałem gta3 (gra jest w wersji 1.1), odpaliłem, ustawiłem rozdzielczość 1280x1024x16 i grałem ze dwie godzinki.

następnego dnia chciałem znów odpalić gta3 i....nic.

na chwilę ekran się robił czarny i...znów pojawiał się pulpit (proces gta3 znikał po chwili z task managera)

przeinstalowałem grę (katalogi z grą (i ten w moich dokumentach) skasowałem) i nic nie pomogło, przy uruchomieniu na chwilę tylko pojawia się czarny ekran, zmienia się rozdzielczość na coś ~640x480 i wraca do pulpitu :frowning:

przez ten jeden dzień nic nie zmieniałem w systemie.

ktoś miał podobny problem z GTA3 ??

notebook dell precision m70 + winxp sp2 (dx9.0c - z żadną grą nie miałem dotychczas problemów)

Wersja 5.1.2600 Dodatek Service Pack 2 Kompilacja 2600

Procesor x86 Family 6 Model 13 Stepping 8 GenuineIntel ~2128 Mhz

Wersja/data systemu BIOS Dell Inc. A03, 2005-09-30

Wersja SMBIOS 2.3

Warstwa abstrakcji sprzętu Wersja = "5.1.2600.2180 (xpsp_sp2_rtm.040803-2158)"

Całkowita pamięć fizyczna 1 024,00 MB

Dostępna pamięć fizyczna 397,88 MB

Całkowity rozmiar pamięci wirtualnej 2,00 GB

Dostępna pamięć wirtualna 1,96 GB

Obszar pliku strony 2,90 GB

gfx: nvidia quadro fx go1400 256MB


(Chillout) #2

Przeinstaluj grę czyli:

Odinstaluj grę,

Restart komputera,

Usuń pozostałości po grze ->Menu Start->Wyszukaj,

Przeczyść rejestr Ccleanerem -opcja Rejestr ->Znajdź problemy->Napraw problemy.

Ponownie zainstaluj grę.


(Lukasz Tolwinski) #3

odinstalowałem, skasowałem katalogi, zrestartowałem, wyczyściłem co się dało Ccleanerem, zrestartowałem,

odłączyłem dyski zewnętrzne (mogły być odłączone gdy za pierwszym razem grałem)

zainstalowałem - nie uruchamia się, na chwilę się uruchamia proces gta3, czarny ekran i zmiana rozdzielczości, po 2sek. powrót na pulpit :frowning:

zrobiłem tak dwa razy.


(system) #4

Miałem kiedyś taki problem ale z inną grą po prostu przestała działac jak twoje gta jednak nie znalazłem żadnego sensownego rozwiązania dopiero reinstalacja systemu pomogła. Wychodzi na to że w systemie coś się zepsuło....