Witam. Zauważyłem, że moja karta gtx 260 gainward 1792 MB nie osiąga tyle, ile powinna. W gta iv uzyskiwałem od 30-40 fps w mieście, teraz potrafi spaść nawet do 14 fps… Wstawiam wyniki z 3D Mark:
Przy tej rozdziałce i AA x8 to masz w miarę dobry wynik. Przetestuj na 1280x1024i bez AA. W teście CPU jest to normalne że FPS jest na poziomie 0-2 fps. Faktycznie procek trochę blokuje kartę. GTX 260 swego czasu nie był starym kotletem.
A może jest to spowodowane przez te nowe sterowniki od Nvidii co powodują problemy z odpowiednim chłodzeniem karty i przez to jej przegrzewanie. To też może mieć wpływ na wydajność. Sprawdź temperatury.
Tym bardziej, że z Twojej wypowiedzi wnioskuję iż wcześniej nie było tego problemu.
Domyślne takty to to że nie była podkręcana i ma mniejszą wydajność, a nie podkręcać takiej karty jak 260 to głupota (oczywiście bez urazy, chcę tylko podkreślić wagę tej czynności) bo ma ona naprawdę duże OC.,
Rozumiem Cię kolego, ale nie miałem nigdy do czynienia z podkręcaniem ani karty, ani procesora, choć nie ukrywam, że z chęcią bym to zrobił. Jednak z tego co słyszałem wiąże się z tym większy pobór mocy i trzeba dokupić dodatkowe chłodzenie.