Gubienie części pakietów?


(Haerdelis) #1

Witam mam dość nietypowy problem. Polega in na tym, że część pobierań idzie normalnie i programy działają ok,ale... Czasem bywa tak, że np. nie mogę zalogować się do Xfire, albo do części gier. Niektóre pobierania z kilkuset kb/s normalnie mogą zejśc do 1kb/s. Nie irytowało by mnie to tak bardzo gdyby trwało to moment, ale to trwa po kilka godzin. Nie wiem co to powoduje, podejrzewałem router, ale po podmiance na inny model nadal jest tak samo.

Proszę o szybką pomoc :?

Dostawca: Multimedia Polska S.A.

Szybkość łącza: 6mb/s

Router:* 1. ASUS RT-G32 / 2.ASUS WL-530gV2

Modem: Motorola SBV5121i Cable Modem

*1/2 oznacza router pierwszy i router po podmiance


(scripter1) #2

Czy problem dotyczy tylko gier a pobieranie plików z neta idzie ok czy przy pobieraniu też zdarzają się problemy?

Internet masz dostarczany do ciebie (do twojego budynku) kablem czy radiowo (na radiowych łączach często bywają takie problemy)?

Sprawdź swoje łącze tu: http://www.pingtest.net/


(Haerdelis) #3

Problem nie dotyczy tylko gier, prędkość pobierania CZĘŚĆI plików jest bardzo obniżona.

np. OpenOffice potrafi się ściągać 0,5-8 kb/s , tak samo z flash playerem

Korzystam z połączenia kablowego we Wrocławiu.

20066406.png

Packet loss pomimo 6 prób nie udało się sprawdzić.


(Kuczkowiak) #4

Zainstaluj oprogramowanie JAVA i powtórz test


(scripter1) #5

Dokładnie tak, musi być zainstalowana java.

Jeśli po zainstalowaniu javy dalej będzie podobny wynik to może to oznaczać że twój dostawca stosuje jakieś kompresowanie pakietów i ono uniemożliwia wykrycie rzeczywistej prędkości i jakości łącza.


(Haerdelis) #6

Zainstalowałem Jave i test poszedł elegancko...

20161933.png

Nie zmienia to faktu, że problem nadal występuje.

-- Dodane 15.07.2010 (Cz) 23:32 --

UP! :evil: