Hasło w Biosie - Problem


(Tomasz Wirus) #1

Na początku chciałbym przywitać wszystkich userów tego forum. Myślę, że miło spędzę tutaj czas, czytając i pisząc. Mam problem z User Passwordem, który ustawiam w biosie kompa. Po odpaleniu kompa nie wyświetla mi się te okienko o żądanie hasła tylko zwyczajnie otwiera mi się system. Potrzebuję tego hasła ponieważ młodsza skopiowała sobie dyskietkę, która restartuje moje hasła w win. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Z góry dziękuje.

PS myślę, że w dobrym dziale umieściłem mój temat.


(Mireczek) #2

Teraz piszę z pamięci, ale może coś podpowiem.

Ustaw w BIOSie hasło Administratora nie Usera.

Wyłącz rozruch z dyskietki i CD, bo hasło w BIOSie też łatwo skasować.

Jeszcze jest jedna opcja w BIOSie, którą musisz zmienić. Chodzi o to, co te hasło ma zabezpieczać. Tam jest chyba start komputera i start systemu. Musisz ustawić na start komputera.

Jak tak zabezpieczysz, to tylko wyciągnięcie bateri z płyty głównej lub ClearCMOS skasuje hasło [-X , ale do komputera i tak pójdzie się dostać. :frowning:


(Technik Elektro) #3

w biosie jest taka opcja by POST pytał się o hasło przed rozruchem systemu poszukaj.


(Tomasz Wirus) #4

przepraszam, że nie odpisywałem ale na nartach byłem

ustawiłem User i Supervisor password i dalej nie działa

technik gdzie jest ta opcja by POST nic nie znalazłem


(Agatonster) #5

Vexor ,

Poczytaj - Konkretne tematy... ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post.

Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie.

W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku ac7a4cd89050aa6e.gifprzy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(system) #6

Jak nie ma to tary bios. Sciagnij jakis nowszy wiecej sie mnie nie pytaj bo nie wiem :stuck_out_tongue: