można wziąć coś tańśzego na X38 np. GIGABYTE GA-EX38-DS4, bardzo dobra płyta, 6-fazowe zasilanie procesora, dobre wyposażenie i Ultradurable2. 2 sloty odległości pomiędzy pci-e wiec można zamontować solidne chłodzenie na karty
Ale brak tu obsługi pamięci 1200MHz i FSB 400MHz.
Czyli najlepszym wyborem jest X48?
Jak masz kasę, to bierz. Ja nie widzę sensu kupowania tak drogiej płyty…
MSI X48 Platinum to ponad 700zł wydatku.
Ale ja chciałem Płyta GigaByte GA-X48-DQ6 za 699zł a nie MSi
p45 platinum to najnowsza z tych wszystkich płyta główna…
no przecież tylko oficjalnie! nawet niemowlaki wiedzą że p35/x38 spokojnie osiągają FSB 500 MHz :clever:
W dniu 08.07.2008 , o godzinie 16:41 został dopisany post przez lukaszzek
no przecież tylko oficjalnie! nawet niemowlaki wiedzą że p35/x38 spokojnie osiągają FSB 500 MHz :clever:
A różni się czymś płyta X48 Gigabyte od MSi? Która lepsza ?
W sumie tak, ale warto mieć jednak to oficjalne wsparcie, nieprawdaż?
tiaa ciekawe po co, gdybym kupował sprzęt dla referencyjnych ustawień to by mnie było stać co najwyżej na sam procesor 
Też prawda 
Jee ale te płyty są w podobnych przedziałach cenowych, tak więc do 2x4870 najlepiej brac msi p45 platinum…
No nie wiem, bo X38 to CF 16x/16x, a P45 to 8x/8x.
Każda jedna płyta oparta o X38 dostała wsparcie DDR1200 i FSB 1600 więc kupowanie płyty na X48 różniącej się tylko ICH to bezsens bo płacisz extra za to z czego pożytku nie masz
http://www.gigabyte.com.tw/Products/Mot … uctID=2736
GA-X38-DS4
Intel® X38 + ICH9R Chipset
1. Supports Intel® Core™ 2 multi-core and 45nm processors.
2. Support for 1600 MHz FSB.
3. Dual Channel DDR2 1200 memory with ECC
PS.Ile jest procesorów z szyną 1600,cały jeden i więcej nie będzie bo zmiana podstawki pod koniec roku! ![]()
maxforce , masz punkt. Czyli wychodzi na to, że do Crossfire nie opłaca się P45 Platinum, tylko Gigabyte X38. Albo - jak ktoś ma kasę - MSI X38 platinum, ale to trochę bezsens.
P45
to nie dobry wybór do CF i to nie patrzenie na numerki tylko na rzeczywistośc :!: :!:
Przelicz sobie procentowo ile tracisz
a w jego wypadku rozdzielczośc 1280x1024 co mu nie będzie chodziło to CRYSIS na jednej a więc tu mu CF potrzebne ile straci na wydajności
TYLE
Marka ten bardziej wymagający tesy gdzie karty zaczynają agresywnie korzystac z przepustowości magistrali
W dniu 09.07.2008 , o godzinie 0:27 został dopisany post przez maxforce
Co nie powiesz popatrz na wykresy
http://www.tweaktown.com/articles/1472/ … index.html
Wyraźną różnicę masz tylko w 2560x1600 rozdzielczości :] No i crysisie oczywiście :]
No bo to crysis. On wykończy każdy sprzęt.