HDMI 2.1 działa pod Ubuntu 22.04, tylko jak się przed startem systemu podłączy do komputera

Prawdę powiedziawszy jak na tego laptopa to ten kernel jest leciwy. Sporo poprawek dla AMD weszło w między czasie. Dziwi mnie, że nie wrzuciłeś tam Ubuntu 24, albo lepiej Fedory, która przy takich, trochę nowszych sprzętach sprawdza się IMHO znacznie lepiej. Tym bardziej, że grasz na tym, więc zarówno wydajność, jak i poprawne działanie grafiki jest dosyć istotne.

Jeśli chodzi o ubuntu 24.04 to pytałem się kogoś co wrzucić na nowego laptopa to mi doradził, że ubuntu 22.04, ale narazie nowe ubuntu nie obsługuje do końca NTFS może poczekam jeszcze chwile jak wyjdzie poprawka do nowego ubuntu narazie nic się takiego złego nie dzieje w tym moim ubuntu 22.04, a jeżeli chodzi o federę to w czym ona jest lepsza od ubuntu ?

Postaw Fedorę. Na nowym sprzęcie działa o wiele lepiej. Debianowate sprawdzają się na 3-4 letnim i starszym. Np. Mint świetnie sobie radzi z dziadkami

NTFS do końca obsługuje tylko Windows. Żaden linuks nie obsługuje go w pełni.

1 polubienie

zaaktualizowałem sobie jądro linuxa w ubuntu 22.04 do wersji 6.8.0-40-generic
i jest teraz dobrze

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.