Po instalacji Windows 7 na drugim komputerze zabrałem się za konfiguracje HomeGroup. Wszystko poszło według planu na laptopie - to właśnie tutaj jest większość plików które mam zamiar udostępnić w mojej grupie- więc wziąłem ten nieszczęsny KOD który jest generowany przez homegroup i poszedłem do drugiego komputera ale drugi komputer niestety twierdzi że nie ma innych komputerów w sieci. Co z tym zrobić? Jestem 100% że jestem połączony do mojej sieci Wi-Fi. Ewentualnie nie zainstalowałem programu który przyszedł na płytce z routerem ale to chyba nie sprawia w tym przypadku problemu.
Te łączone komputery, to te z sygnaturki, czyli 7 i XP? Jeśli tak, to połącz te komputery w klasyczny sposób. Przy pomocy grupy roboczej, Udostępniania plików i folderów i Microsoft Network. Grupa domowa działa wyłącznie w przypadku wzajemnego udostępniania zasobów między komputerami z systemem Windows 7.
A sorka, nie zdążyłem zrobić aktualizacji sygnaturki. XP Home poszło na śmietnik i jest tam teraz Windows 7 Ultimate. W każdym razie problem już rozwiązałem. Problem był w tym że obydwa komputery miały tą samą nazwę, naprzykład: “Komputer Domowy” no i Grupa Domowa oszalała w tym momęcie. Jak zmieniłem nazwe laptopa na “laptop” to wszystko zaczeło śmigać jak powinno