HP 5940 problem z wydrukiem

Witam.

Posiadam drukarkę Hp 5940 z którą niestety mam problem.Mianowicie drukarka po “wydruku” wyrzuca równie białą kartkę jak włożyłem. Krótka “historia” :smiley: : używałem tuszu czarnego (339) zamiennika.Drukarka pracowała bez zarzutu. Po pewnym czasie (niedługim) wydruk stawał się coraz bledszy aż w końcu na wydruku było widać tylko jakieś paseczki. W związku z tym że niewiele wydrukowałem na tym tuszu zareklamowałem go. Okazało się jednak że pojemnik posiada jeszcze około połowy tuszu ale mimo wszystko został wymieniony na nowy. Niestety po załadowaniu nowego tuszu drukarka dalej nie drukuje a wręcz teraz kartki są już śnieżno białe. Co ciekawsze (wg. mnie) według panela kontrolnego drukarki poziomy tuszu są na zero (wg rysunku gdzie z kolorem się zgadza bo go nie ma) ale dioda na drukarce się nie świeci że brakuje tuszu. Czy do drukowania czarnej czcionki jest potrzebny również tusz kolorowy? Co może być przyczyną takiego działania urządzenia?Czy zakup oryginalnego tuszu rozwiąże problem?

Z góry dzięki za odpowiedź :slight_smile:

Nikt się nie spotkał z takim przypadkiem?Nikt mi nic nie pomoże?