HP Omen czy Lenovo Y540

No nie… Ja na poważnie. HP-ki łatwo można było uszkodzić np. rozkręcając sprzęt w celu rozbudowy np. RAM’u.

Osobiście nie wybrałbym żadnego z nich. HP jest wydajniejszy, lecz to starsza odsłona z procesorem 7 generacji gdzie aktualnie są modele z 10 generacja. GTX1060 również starsza grafika. W tej cenie nie opłacalna.

Drugi model może być, lecz nie w tej konfiguracji.

Między 4 i 5k celuj w GTX1660ti ewentualnie RTX2060.
HP Pavilion Gaming R7-3750H/16GB/512/W10 1660Ti 144Hz
Acer Nitro 5 i5-9300H/16GB/512/Win10 120Hz
Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/16GB/256/Win10X GTX1660Ti
Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/16GB/480/Win10X GTX1660Ti

1 polubienie

Zerknęłam sobie na tego Acer’a, który mi podlinkowałeś, bo najbardziej do mnie przemawia, ale jest dużo niepochlebnych opinii odnośni temperatur jakie osiąga. :confused:

Każdy współczesny laptop będzie generował sporo ciepła pod obciążeniem (zwykle gry, ale nie tylko). Wybierz 17tkę - zawsze to nieco więcej miejsca w obudowie i łatwiej odprowadzać ciepło.
Moje typy (niekoniecznie w sklepie poniżej):

1 polubienie

Nie wygląda tak źle

1 polubienie

Widzę, że udało Ci się znaleźć laptop Omen z matrycą 4K UHD i 4 rdzeniowym i7.
HP OMEN 15 i5-8300H/8GB/256+1TB/Win10 GTX1060
Jest też tańsza wersja z matrycą FullHD 15,6". i5-8-8300H ma zbliżoną wydajność do i7-7700HQ.
Lenovo Legion Y540-15 i7-9750H/16GB/960/Win10X GTX1660Ti
Lenovo Legion Y540-17 i7-9750H/16GB/960/Win10X GTX1660Ti
Laptop z 6 rdzeniowym procesorem i7-9Gen będzie w krótszym czasie renderował materiał Video. Opcjonalnie można wybrać wersję z dyskiem SSD 960GB. Jest też wersja 17-sto calowa.

1 polubienie

Lenovo odradzają nawet sprzedawcy - vide lektura Internetów.

Każda marka ma lepsze i gorsze produkty, bez znaczenia czy to Dell, HP czy Lenovo.
Dlatego lepszym pytaniem byłoby - czy odradzają konkretnie model Y540 w takiej konfiguracji jaką jest zainteresowany autor tematu.

Konkretnie wszelkie Lenovo. Mam również znajomych w serwisach i zgodnie twierdzą, że jakość montażu do dno, a kontakt z producentem (tudzież reakcja na to dno) to dno dna.

To znajdź mi proszę w Internetach opinie o problemach z Y540 i ich serwisem które pojawiły się w ciągu ostatniego roku. Szukałem i serio nie widzę nic masowego :slight_smile: Chociaż rzeczywiście są takie wątki z 2017 roku

Ani Lenovo, ani HP. Pooglądaj sobie filmiki z napraw serwisowych na YT (np. fajnie tłumaczy Daniel Rakowiecki), przewijają się tam opinie z technicznego punktu widzenia elektronika.
Poza tym sporo tego trafia na serwis. Poszukaj coś sensownego od Asusa lub MSI.

Lenovo dla modelu Y540 ma gwarancję typu premium care. Jakość wykonania jest na wysokim poziomie a awaryjność jest niska jak na Lenovo, więc zależy też od modelu.
https://lenovopremiumcare.pl/
Jeśli nie chcesz laptopa Lenovo, to ciekawą propozycją jest projektowany przez stylistów BMW Asus
Rog Strix G531 z matrycą 15,6" IPS 120Hz, oraz większy G731 z matrycą 17,3" IPS 144Hz.
ASUS ROG Strix G531GU i7-9750H/16GB/512/Win10
ASUS ROG Strix G i7-9750H/16GB/512/Win10
Jest to Asus polecony już w temacie, tylko w wersji z wydajniejszym sześcio-rdzeniowym procesorem i7, oraz wydajniejszą kartą graficzną GTX1660Ti. Ta wersja jest droższa, ale za to ma krótszy czas renderowania filmów i jest wydajniejsza w grach.
MSI GL65 i7-9750H/16GB/512/Win10X GTX1660Ti 120Hz
MSI GL75 i7-9750H/16GB/512/Win10X GTX1660Ti 120Hz
Z laptopów MSI proponuję model GL65, oraz GL75. Matryca w
modelu GL65 to panel klasy IPS o przekątnej 15,6" ze szerokimi kątami widzenia i odświeżaniem 120Hz a w większym GL75 17,3" IPS 120Hz. Każdy z modeli ma wolne miejsce na drugi dysk SSD 2,5".

1 polubienie

Problem z Asusem jest taki, że mają matryce o bardzo małym gamucie. Skoro autorka będzie korzystać z Photoshopa do obróbki zdjęć na tym laptopie, warto byłoby iść w lepszą matrycę.
Z MSI GL65 czy 75 również wypadają słabo. Dopiero GS65 ma te 90%+ pokrycia sRGB. Podobnie jak Y540 zresztą. No ale to wszystko kompromisy.

Daj mu czas - ten odświeżony model jest dopiero ok. 1/2 roku na rynku. Z zeznań moich znajomych serwisantów wynika, że pierwsze fale problemów Lenovo to 1-2 lata użytkowania. A odradzają nie tyle ze względu na awaryjność sprzętu co ze względu na przejścia z serwisem producenta (tudzież ze względu na problemy z uznaniem roszczeń wynikających z gwarancji producenta).

To jest mój 2-letni staroć, a to świeżynka Lenovo. 3-5% różnicy w gamucie (w zależności od przestrzeni barw) to ta przepaść? Tu masz tabelkę porównującą wyświetlacze (w tym gamuty) ASUSa z linii proponowanej przeze mnie i Lenovo Y740 - gdzie tu widzisz bardzo mały gamut u ASUSa??? Poza tym sensowna obróbka Photoshopem na 15tce (Y540)? Serio? :grin:
@julisia181 Tak, jak radzi Kolega @Domker - poszukaj czegoś sensownego od ASUSa czy MSI. Ja dałbym również szansę Acerowi.

Powiem szczerze, że jestem bardzo wdzięczna wszystkim za wszelkie rady, sugestie i rekomendację, ale przez to wszystko już kompletnie nie mam pojęcia co wybrać.
Po jednym z komentarzy odpuściłam sobie tego Omen’a, nastawiłam się na tego lenovo legion Y540, bo faktycznie wolę dopłacić i mieć coś dobrego, a teraz jeden z internautów napisał, że lenovo jest słabe i nie poleca. :see_no_evil:

Ten polecany przez @Michal30 ASUS ma super parametry, aczkolwiek wyglądowo niezbyt mnie satysfakcjonuję. Wiem, że ważniejsze jest to co w środku, aczkolwiek jestem dziewczyną i aspekty wizualne również mają dla mnie ogromne znaczenie. :woman_shrugging:

Teraz troszkę rozglądam się za MSI, ale nie jestem pewna.
Przed sobotą chciałabym już być zdecydowana, bo w końcu muszę dokonać tego zakupu, a ciągle zwlekam. :roll_eyes:

A tymczasem nowiusieńki MSI GL75 o którym wspomniałeś wykręca raptem 61% sRGB (Argyll 3D) i 39% AdobeRGB 1998: https://www.notebookcheck.net/MSI-GL75-9SEK-Laptop-Review-An-average-mid-range-gaming-laptop-with-loud-fans.435496.0.html

Odnośnie obróbki na 15" - da się. Nie jest komfortowo, ale jak się nie ma budżetu to się używa tego co jest. Sam zabieram “w teren” 12" XPS’a z matrycą 4K i tak, da się na nim obrabiać zdjęcia. Pewnie do druku bym się nie odważył ich bez weryfikacji na Eizo puścić, ale jakość jest w zupełności wystarczająca.

Miałem kiedyś okazję obrabiać zdjęcia na ekranie 60% sRGB. DRAMAT. Kolory okazały się totalnie inne niż mi się wydawały, całe zdjęcie miało zafarb którego ja nie widziałem, ale w pliku te dane pozostały. Więc można powiedzieć, że piszę z własnego doświadczenia.

Panie Kolego - Pan się zdecyduje - zaatakowałeś Pan ASUSa to go bronię. Koleżanka @julisia181 zarobkuje na obróbce zdjęć by docenić tą różnicę w gamutach MSI vs. Lenovo/ASUS? Przecież KAŻDY zaraz powie, że do tego (tj. poważnej obróbki zdjęć) to potrzebny jest przyzwoity monitor a nie ekranik laptopa (choćby 17tki). I będzie mieć rację!
@julisia181 Ja wybrałbym dla siebie coś z tego zestawu. Żelazna zasada - nie kupuj gamingowej 15tki, bo supergrzałkę masz gwarantowaną (każdy laptop z tak mocnymi flakami będzie się mniej/bardziej grzał, ale 17ki mają więcej przestrzeni na odprowadzanie ciepła). Ty decydujesz portfelem, więc finalnie to Twój wybór (choćby to nawet miał być - tfu! - Lenovo! :grin:).

1 polubienie

UWAGA, WJEŻDŻAM!

Eins:

Zwei:

Warum?

No bo nie ma sensu dopłacać do czegoś innego. Acer wydaje mi się, że ma trochę lepszą matrycę, bo TUFa miałem w ręku i średnio bym powiedział. sRGB niby 91%, ale coś mi nie gra w tych ekranach - to jakiś wynalazek, którego opis ciężko znaleźć, a organoleptycznie niczym to nie przypomina IPS-like, a Nitro mnie się podobały. HP Gaming Pavilion odradzam, straszne grzałki z Intelami. MSI mają strasznie złe matryce w tym budżecie i nie wiem co kieruje ta firmą by coś takiego tam wciąż pakować - przecież to jest kuźwa dramat, a opisane jako IPS…

Laptopy kosztują jak widać 4000 PLN. Można pokusić sie o jakieś dodatki w postaci dodatkowego dysku czy większej ilości RAM jak jest możliwość w przypadku Acera.

Nie rozczulajcie sie nad tymi Lenovo. Może tylnej części zada nie urywa, ale póki co trochę sie starają i Y540 jakiejś wtopy nie zaliczył zwłaszcza, że ekran ma świetne pokrycie sRGB:

Niestety Y540 w rozsądnej konfiguracji kosztuje dość sporo:

BTW jeżeli chodzi o obróbkę zdjęć to w przypadku braku jakiegoś monitora zewnętrznego lepiej już zainwestować w laptopa z ekranem 17 cali. Niby różnica wydaje sie niewielka, ale komfort użytkowania jest jednak znacznie większy. Nawet z uwagi na gry warto.

I tak jeszcze dodam od siebie.

Takie marki jak MSI, Dell czy DreamMachines straszne łajno ostatnimi czasy wydają. Rzeźbią na potęgę, a laptopy się gotują, ekrany przyprawiają o wymioty, a jakość w tych tańszych produktach pozostawia naprawdę wiele do życzenia. dopłata głównie za logo, a nie za jakąkolwiek jakość.

Lenovo poszło za ciosem i wypuszcza względnie dobre lapki - no poza totalnymi budżetowcami i pojedynczymi wpadkami, Acer z serią Nitro daje mocno radę, bo chyba tylko wymieniają bebechy, a laptopy cały czas są niezłe - Heliosy 300 czy 500 to jedne z najlepszych ostatnio laptopów gamingowych, gdzie reszta może im tylko buty czyścić. Asus rzeźbi za bardzo w droższych konstrukcjach, ale średnia półka i budżetowa całkiem niezła, w tym modele z Ryzenami - czuć niższy budżet, ale jest ok, choć te ekrany w TUFach dziwne są, Strixów nie miałem jeszcze okazji widzieć, ale ponoć są “godne”.

P.S.

HP tak se wypada, ale Pavilion 15 z Ryzenem ogarnęli konkretnie i wypada o niebo lepiej niż zeszłoroczny model z Intelem. No ale na 17 cali w tym budżecie nic nie mają niestety.

1 polubienie

Zaatakowałem bo choćby taki ASUS ROG Strix G531GT (też współczesna konstrukcja) ma tragiczne 60% sRGB, parę innych modeli które sprawdzałem (szukając pod siebie lapka całkiem niedawno) podobnie, stąd moje błędne założenie że zdecydowana większość Asusów ma takie ekrany - ale podana przez Ciebie propozycja nie jest zła więc pozostał temat MSI.

Najlepszy dowód na to, że producent nie jest żadnym gwarantem jakości podzespołów i wszystko trzeba rozpatrywać pod kątem pojedynczego modelu.

To żeby już oderwać się od konkretnych marek i modeli lapków - rzut okiem na pozycjonowanie wydajności procesorów i kart graficznych w (chyba wszystkich) propozycjach z tego wątku.