Z drugiej strony, chinski SMIC od momentu pojawienia się bana pracował intensywnie nad własnymi narzędziami, raportując w pewnym momencie że udaje im się co 2 chip. To że to dopracowali nie jest takie nierealne.
Jak jest naprawdę, pokaże przyszłość gdy produkcja ruszy na szeroką skalę i myslę, że trudno będzie coś ukryć, bo cały świat będzie te procesory szlifował, oglądał pod mikroskopem i się przyglądał.
Oczywiście, że BAN, bo oficjalnie jest problem. Np. problem z wypuszczaniem dalej produktu.
Co z tego, że kupią procesor skoro nie sprzedadzą z nim sprzętu swojego?
A jak zrobią swoje, to mają wywalone.
Nie sadzę, że tu poszło o produkty komercyjne. A raczej o takie o których nie piszą media i nie ma ich folderach reklamowych.
Kawałek historii:
Dawno temu otarłem się o takie. Szukałem Z80 (tak ten ze Spectrum). Będąc w pewnym miejscu zapytałem czy można u nich to zdobyć. Ludek mnie spytał ile ? Mówię mu 2-3, a on się śmieje. Dostałem dosłownie garść. A jak zapytałem czemu one nie mają napisów Z80 itp, to powiedziano mi, że to to samo ale w wersji „innej”.
W czasach Z80 programista mógł zrozumieć jak działa jego sprzęt - od polecenia w Assemblerze do sposobu jego wykonania na krzemie. Dziś nierealne. Chipy są tak skomplikowane, że szlifowanie odpada. Programista pracuje na kilku warstwach bibliotek, rzadko kto dziś musi mieć pojęcie o assemblerze, nie mówiąc już o budowie procesora.